Ako vreme u kom živimo treba svesti na samo dve reči, onda bi to svakako bile brzina i tehnologija. Ova druga je tu za nas, zbog one prve — skraćuje nam vreme potrebno da pronađemo i usvojimo informacije, obavljamo poslove, rešavamo najrazličitije svakodnevne probleme. Ili ipak ne?

Zaslepljeni uslugama koje nam tehnologija nesebično daje, olako zaboravljamo na to da joj plaćamo (ne tako malu) cenu u vidu otuđivanja od onoga ljudskog u nama. Potpuno nesvesni, postajemo njeni robovi koji napuštaju svoje rituale, mentalne ili fizičke izazove, ne bismo li sebi dali više vremena za rad i trošenje njegovih plodova na bolje, brže i savremenije proizvode koji se konstantno pojavljuju svuda oko nas.

Danas svedena na nekoliko poteza povučenim komadom plastike sa tri, četiri, pet oštrih komada metala, brijanje je postalo davno zaboravljena veština iz koje je, njenim pojednostavljivanjem i ubrzavanjem isisana sva draž. Srećom, brijači starog tipa, kao i žileti, koji se danas gotovo isključivo viđaju na majicama još ćosavih poklonika Judas Priesta, i dalje se mogu nabaviti, kao i četke, sapuni za brijanje i druga prateća kozmetika koja jedno brijanje čini dugim, ali džentlmenskim.

Pronalaženje potrebne opreme u Srbiji predstavlja svojevrtsan izazov, ali ništa nije zaista nemoguće. Ako ste odlučni u tome da kažete „ne“ visokoj tehnologiji brijanja i okrenete se tradicionalnom, dva najlakša načina da svoje brijanje učinite džentlmenskim, a svoju ruku veštom i preciznom je da odete u najbliži supermarket i pronađete crni, bakelitni Wilkinsonov brijač ili Super Silver brijač domaće proizvodnje, koji se, prema legendi, može pronaći u DIS marketima. U drugom slučaju, ako imate tu sreću da fioka starijih članova vaše porodice ne sadrži samo skup sećanja na njih, dobićete i besplatnu, ali vrednu lekciju o prvom pravom brijanju, koju ćete kasnije, kada vreme dođe, zajedno sa priborom preneti na svoj budući podmladak.

Za početne testove spretnosti i afiniteta, jedan od navedenih puteva nameće se kao najracionalniji, a ako ostanete pri odluci, sajt shaving.ie će vam sigurno postati veliki saveznik. Merkur, Muhle, Edwin Jagger, DR Harris — izbor je samo na vama. Posle cene koja je inicijalno veća od one za koju se kupuje bilo koji moderni brijač (posebno neki od nerđajućeg čelika), obradovaće vas saznanje da će vam za pakovanje od sto kvalitetnih žileta biti potrebno ne mnogo više od jedne novčanice sa likom Đorđa Vajferta. Ako ipak ne želite da se odreknete savremene tehnologije, ali je želite u prefinjenijem obliku, uvek možete da kupite tela brijača koja koriste Gillette Mach 3 patrone.

Još jedan važan element svakog pravog brijanja je, naravno, pena. Najlakše i najbrže ju je iz limene konzerve isprskati na dlanove i namazati po licu i vratu, ali time ćete samo uštedeti par minuta besciljnog sedenja pred računarom, koje ste mogli provesti uživajući u ritualu koji prethodi samom činu brijanja. Kvalitetniju penu možete umutiti koristeći kremu u tubi ili sapun, a preporučljivo ju naneti četkom. Bolje nego prsti, četka podiže dlake, što omogućava glatko brijanje bez uraslih dlaka. Što se tiče četaka, za najbolje važe one od jazavičje dlake i sa srebrnim vrhom. Međutim, ako smatrate da zarad gubitka vašeg krzna nijedna životinja ne sme da bude lišena svog, četke se proizvode i od sintetičkih materijala.

Na kraju, ako ste u nekom trenutku tokom čitanja teksta pomislili je britva, kao potpuno prevaziđena, namerno izostavljena iz priče, reći ću vam samo jedno — u prvoj nedelji prikazivanja filma Skyfall, u kom Naomi Haris britvom brije Danijela Krejga, prodaja im se učetvorostručila! No, britvu ipak treba ostaviti najumešnijima, a o tome ćete čitati uskoro.

Izvori fotografija 1, 2, 3