Po proučavanju života i uloga Toma Kruza, može se izvesti nekoliko zaključaka, poput toga da za srećnu ljubav sa Nikol Kidman više šansi ima jedan NASCAR trkač nego sajentolog i doktor-nepozvani orgijaš, a da je za hepiend sa Kejti Holms visina najmanje bitna. Takođe, za današnju temu i najvažnije, utvrđujemo da kokteli zavode. Čak i filmovi ispod linije proseka mogu preneti neku životnu istinu, koliko god ona bila banalna, zar ne?

Koliko u ukusu, tajna dobrog koktela leži i u njegovoj prezentaciji. U baru, sve prepuštate majstoru za šankom, ali u toplini doma, ništa ne ubija romantiku kao treća osoba koja vama i vama važnoj osobi dotura pića preko kuhinjskog pulta. Zbog toga, morate da uzmete stvar u svoje ruke i zavedete svojim umećem. A ako je znanje, sticano mnogim lošim mešavinama, razbijenim flašama i živcima, sipano u pogrešnu čašu, možete sve baciti u vodu (sudoperu?) i početi da učite od osnova. Ovo su čaše koje morate da imate u kući, ako ikad želite da u sopstvenom baru pravite koktele za nekoga osim za sebe. Čak se i Lebovski, sinonim za indolenciju, potrudio da za svoj koktel nabavi odgovarajuću!

Old-fashioned (Lowball)

Osnova je serviranja svih muških koktela. Bilo šta vezano za viski biće sipano u ovakvu, mada to nije nužni preduslov za njeno korišćenje. Koristite je za Old-Fashioned, Sazerac Whiskey sour, Rusty Nail, White Russian, čak i Manhattan, ako vam je do muževnije prezentacije. Najčešće su okrugle ili osmougaone, i svaki koktel je podjednako dobrodošao u oba oblika.

Highball

Old-fashioned čaša veće zapremine još jedan je od jednostavnih klasika. Highball se, između ostalog, koristi za Bloody Mary, Lynchburg Lemonade, Cuba Libre i Mojito sa svim svojim varijacijama, a njena uža verzija glatkih ivica i kružne osnove zove se i Collins čaša, a koristi se, logično, za koktel Tom Collins. Za spremanje mnogih mešanih pića, koristi se i kao šejker.

Martini čaša

Pored Bondove, najbolje stoji u nežnoj i glatkoj ruci. Kao što joj ime kaže, Martini je koktel koji je njen prirodni pratilac, naziv koktel čaša upućuje na to da se u nju po pravilu sipaju i druga mešana pića, na primer Manhattan, Cosmopolitan, Vodka Sour, Dark Knight… Koristite je za ličnu upotrebu ako pijete Votka Martini ili Manhattan, u suprotnom je prepustite dami.

Margarita čaša

Da, koristi se za Margaritu, to je bilo očigledno. Uz druge koktele na bazi tekile, viđena je uz one kitnjaste i jarkog kolorita. Ako u ličnoj kolekciji imate više od jedne i ako su sve istovremeno u upotrebi, potrudite se da budu isključivo u ženskim rukama.

Hurricane

Gotovo svaki nakinđureni tropski ili karnevalski koktel koji vam padne na pamet, a ne staje u čašu za Margaritu, biće sipan u ovu. Naziv je dobila po istoimenom mešanom piću, poreklom iz Nju Orleansa, a ni Piña colada ne može da se zamisli bez nje.

Osim navedenih čaša, treba pomenuti da se one za vino, šampanjac i konjak takođe koriste pri serviranju koktela, kao i da sve gore navedene čaše imaju, osim svojih klasičnih, i neke manje zastupljene oblike koji veoma lako mogu da odudaraju od dobrog ukusa. Zato je najbolje da se držite klasike i mešate sa ukusom. Živeli!

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4, 5