Kokteli nisu samo ukusno pomešana pića. Iza svakog od njih krije se neka priča, bilo u samom imenu, filmu koji ih je proslavio ili okolnostima u kojima su nastajali. Današnji koktel, kojim otvaramo naš virtuelni šank, za glavni sastojak ima burbon, i to ne bilo koji, već isključivo Jack Daniel’s. Imajući u vidu ozloglašenost ovog pića iz Tenesija, nije previše čudno što se tvorac ovog koktela našao na sudu.

Ako ste pomislili da se barmen, po testiranju svog novog čeda upustio u barsku raspravu sa lokalnim šerifom, razbivši mu čuvenu četvrtastu bocu o šešir sa šestouganom zvezdom, varate se. Naprotiv, Toni Mejson, barmen iz Alabame, tužio je proizvođače burbona zbog krađe. Po tvrdnji tvorca koktela, agent prodaje popularnog Džeka navratio je jednom prilikom u bar i doznao recept za koktel. Samo godinu dana kasnije, širom Amerike pojavile su se reklame za novo piće, limunadu iz Linčberga, rodno mesto JD burbona. Revoltirani Mejson je presavio tabak, tražeći 13 miliona dolara odštete u kešu, ne u bačvama. Sudija je, možda podmićen besplatnim zalihama, odlučio da kompanija Mejsonu ne duguje ni centa. Doduše, krajnje velikodušno i nimalo u maniru treš filmova, ponudio mu je dolar koji je imao u džepu. To je Tonija još više razbesneo te je izvadio revolver i kroz zube procedio da će se sresti ponovo uložio žalbu, dobio pravo na ponovljeno suđenje, čiji krajnji ishod nije poznat. Ne zna se gde je Toni Mejson, da li utapa tugu u burbonu ili uživa u doživotnim zalihama istog. Srećom, recept za koktel nije nestao u toku ovog potencijalnog scenarija za film B produkcije.

Dakle, pre nego što počnete sa pripremom, za potpuni ugođaj biće vam potrebna drvena kuća sa tremom u šumarku, drvena stolica za ljuljanje i kvalitetna žičana muzika. U slučaju da vam ambijent nije dostupan, alternativa uz reku sasvim je pristojan izbor, bez obzira na to što u njoj nema aligatora. Dalje, trebaće vam:

  • 30ml Jack Daniel’s burbona
  • 30ml Triple sec
  • 30ml (zašećerenog) limunovog soka
  • Sprite ili 7up u proizvoljnoj količini

 

Stavite led u visoku čašu glatkih ivica i dodajte sastojke po izloženom redosledu. Promešajte ih i ukrasite limunom, u čaši ili na njenoj ivici. Ako pravite koktel i lepšoj polovini, ukrasite ga zaslađenom trešnjom. Ili prosto pustite barmena da uradi svoj posao dok vi osluškujete bendžo i brojte zvezde u odsjaju reke boreći se sa komarcima, uživajući u južnjačkoj večeri. Živeli, do sledećeg koktela!

 

Izvori fotografija 1, 2, 3