Projekat Wiki Loves Monuments ulazi u svoju treću godinu postojanja. Pre dve godine organizovan je u Holandiji, prošle je proširen na evropski nivo, a ove godine obuhvata čitav svet. Njegov cilj je prikupljanje blaga arhitekture i vajarstva širom planete i stvaranje jedinstvene baze kulturnih dobara, pod Creative commons licencom za slobodno korišćenje. Koliki je bio odjek prošlogodišnjeg takmičenja najbolje govori 168000 pristiglih fotografija iz osamnaest zemalja. Jedan od osnivača konkursa, Lodevajk Gelauf, kaže: „Postoje milioni istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta, a ipak, za mnoge od njih na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje. Ove važne strukture često su nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. Wiki Loves Monuments pruža način volonterima širom sveta da prikažu kulturna dobra svojih zemalja, i da putem Vikipedije sa svima podele ove slike.”

Širom Srbije postoji oko 2400 zavedenih spomenika kulture, a broj fotografijama osvedočenih i na internetu dostupnih zabrinjavajuće je mali. Zato, podignite glave, spremite svoje aparate i krenite u šetnju svojim gradom. Ulice gradova Srbije prepune su remek-dela arhitekture, skulptura i spomenika pored kojih svakodnevno prolazimo ne primećujući ih. Mnogi spomenici nisu u reprezentativnom stanju, ali zaslužuju da budu viđeni, makar i takvi kakvi su. Zamkovi Vojvodine vas čekaju! Vile starih gradskih porodica možda pamte bolje dane, ali zaslužuju da budu viđene, u ime vremena kada su bile najlepši domovi u gradu. Na nama je da svetu predstavimo naše spomenike!

Uz osećaj ličnog zadovoljstva, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, kao i prolazak na globalni konkurs čija je glavna nagrada put u Hong Kong. Konkurs je otvoren od 1. do 30. septembra. Stručni žiri koji će ocenjivati pristigle fotografije čini šest osoba, od kojih su trojica fotografi Dragoljub Zamurović, Goran Malić i Miloš Jurišić. Otvorite oči, budite kreativni, ovekovečite lepotu oko sebe! Aktivirajte se, možda baš vi možete da uradite nešto kako za svoj grad, tako i za svoju zemlju i ceo svet!