Već smo zaključili da se jedan kvalitetan, lepo dizajniran, upečatljiv i pouzdan sat, koji pritom nije replika, može kupiti za okvirnu vrednost jedne prosečne plate. A da li se za sličan novac može kupiti jedan kvalitetan, lep, upečatljiv i pouzdan sat, koji je takođe švajcarski, automatski, od renomiranog proizvođača i sa preko pola veka dugom tradicijom, prepoznatljivošću i kultnim statusom? Verovali ili ne, odgovor je pozitivan. Sat sa svim pomenutim karakteristikama dolazi iz Swatch grupe, zove se Tissot Visodate i možete ga nositi uz šta poželite, dokle god to nisu frak i ronilačko odelo.

Premijerno predstavljanje sata ovog imena, dogodilo se 1953. godine, na stogodišnjicu osnivanja fabrike Tissot. Ondašnji Visodate bio je prvi automatski časovnik ove švajcarske kompanije koji je posedovao funkciju prikazivanja datuma. Od tada, ime Visodate bilo je prisutno na nekoliko različitih oblika satova, uključujući i jedan ronilački. A u 21. veku, od 2010. godine tačnije, Tissot se vraća korenima i na tržište pušta savršen elegantni sat sa neodoljivim šarmom pedesetih godina.

Ovaj Visodate pokreće provereni ETA 2836-2, automatski mehanizam sa 25 rubina i rezervom od 42h. On je smešten u kućište od ispoliranog nerđajućeg čelika, zasvođenih lugova, debljine 11.6 i prečnika 40mm bez krunice. Kako su pedesete godine bile doba svedenog dizajna satova, tako se na belom ciferu ne događa mnogo toga. Dva najupečatljivija detalja su kazaljke u obliku vrhova strela i minimalno osavremenjeni stari Tissot logo, sa kog ništa drugo ne skreće pažnju pri prvom pogledu na brojčanik, budući da ga krasi dvanaest diskretnih markera. Na poziciji od 3h nalaze se prikaz dana i datuma, a svoj nostalgični karakter Visodate pokazuje nedeljom, kada na tom mestu osvane crveni natpis. Brojčanik je od spoljnih uticaja zaštićen safirnim staklom, kao i zadnja strana kućišta. Istina, njegova primena nije u skladu sa epohom koju časovnik evocira, ali je sa praktične strane, naravno, mnogo bolji izbor.  Tissot Visodate ima narukvicu sa teksturom krokodilske kože, u braon ili crnoj boji, a zanimljiv detalj predstavlja leptir kopča, nestandardna za kožne kaiševe. Visodate možete izabrati u boji žutog zlata, kao i sa crnim ciferom. A ako samo boja nije dovoljna, a novac vam ne predstavlja problem, tu su i modeli sa kućištem od osamnaestokaratnog žutog i crvenog plemenitog metala, koji se od čelične serije razlikuju i po tome što su markere zamenili rimski brojevi.

Kada se sve sabere, ako ste nostalgični, planirate prvi ozbiljan sat ili prosto tražite dobar automatski časovnik koji možete nositi u svakoj poslovnoj i svakodnevnoj prilici, Tissot po relativno pristupačnoj ceni od oko 500€ (odnosno nešto više u Srbiji) nudi sat perfektnih proporcija i dizajna čija sofisticiranost ne može da vas ne oduševi, za razliku od mnogih satova-igračaka koji se neopravdano nalaze u istom cenovnom rangu.

 
Izvori fotografija 1, 2, 3, 4