Osamdesete godine u Engleskoj zapamćene su po velikoj nezaposlenosti, erupciji nasilja na stadionima, kvalitetnoj muzici i Foklandskom ratu. Upravo taj besmisleni sukob oko ostrva blizu Argentine čini okidač ovog filma, u kom dvanaestogodišnji Šon odrasta tokom jednog leta u nepoznatom primorskom gradiću na severu ostrva.

Šejn Medouz u svom verovatno najboljem filmu, snimljenom na osnovu sopstvenog detinjstva, pripoveda o odrastanju dečaka koji je rat osetio na sopstvenoj koži, kada mu se otac nije vratio kući. Već prvog dana u školi, Šon upada u problem, ali mu se život menja kada pri povratku sreće grupu lokalnih skinheda. Da je u pitanju film smešten u moderno vreme, glavni junak bi u najboljem slučaju verovatno produžio dalje, suočavajući se sa teskobom  potpuno sam. Međutim, u osamdesetim godinama, skinhede zajedno nije držala rasna pripadnost, već socijalni status, pripadnost radničkoj klasi, bez obzira na boju kože i nacionalnost. Uz soul, ska i rege, pored panka, tadašnja omladina Engleske družila se bez granica i predrasuda. I Šon je upravo sa takvom družinom uspeo da se sprijatelji, bez obzira na razliku u godinama.  Sa novim prijateljima oko sebe, Šon ulazi u svet Dr. Martens čizama, Ben Sherman košulja i detinjstva koje mu donosi ono malo bezbrižnosti koju zaslužuje.

Živopisni likovi koji portretišu šarenilo cele jedne generacije čine ovaj film pravim uživanjem za gledanje. Izgrađeni kroz detalje, Vudi, Mišel, Milki, Lol i ostatak ekipe, svi su potpuno uverljivi i sigurno će osvojiti vaše simpatije. Dok većina filmova smeštenih u prošlost odaje utisak gomile ljudi obučenih u staru odeću koji šetaju kroz gradove sadašnjosti, Šejn Medouz insistira na zrnastoj slici koja nesumnjivo daje na autentičnosti i predstavlja svojevrsnu vremensku kapsulu.

No, vratimo se na nezaposlenost i Foklandski rat. Do obrta dolazi kada se pojavljuje bivši vođa ekipe. Ponovo na slobodi, Kombo, koga igra Stiven Grejem, sa sobom nosi militantnost i mržnju. Teško prepoznatljiv u odnosu na smotanog sitnog kriminalca iz Sneča, nasilni i besni bivši zatvorenik postaje senka negativnosti koja se nadvija nad grad. Grupa se razdvaja, a Šon nalazi u raskolu između prijatelja koji su mu obeležili leto i čoveka koji razume žrtvu njegovog oca. Taj trenutak obeležava ulazak desničarstva i mržnje u pokret koji je okupljao celu Englesku. Da li će se Šon izvući, saznajte sami!

Dok deluje kao još jedna drama engleske radničke klase, This is England to nikako nije. U pitanju nije proizvod grupe scenarista, već isključivo režisera i njegovog ličnog doživljaja vremena u kom je odrastao, a mladi Tomas Turngus, tumačeći Šona, pokušavao je da preboli majčinu smrt. Ovaj film zaslužuje svoje mesto u modernim klasicima kao portret poslednjih generacija koje su okupljali muzika i zajednički problemi i koje niko nije svaljivao na porodice koje su svoju priliku za bezbrižnim životom morale da traže van dalekih domovina. Film, uprkos jakim vezama sa grupom za čije ime niko neće da čuje, šalje toplu poruku, zaodenutu u martinke, tregere i depresiju gradića okruženog hladnim morem.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3