U borbi protiv loših i uvek moralno pogrešnih kopija poznatih brendova, obišli smo Francusku i Englesku, a sada prelazimo Atlantik i idemo u SAD. Ralph Lauren Polo linija je toliko cenjena u Americi, da gospodin Ralf polaže više prava na reč polo od nacionalnog saveza SAD za taj sport. Ralph Lauren se, poput Levi’s farmerki, smatra opštim dobrom svetskog stila i nesumnjivo nepogrešivim izborom u bilo kojoj neformalnoj prilici.

Ali, gde ima brendova sinonimnih ukusu i uspehu, tu ima i manje ili više uspelih kopija istih, kao i prodavaca koji su od tetke iz Amerike dobili desetak majica različitih veličina, kojima, eto, nijedna ne odgovara, te ih prodaju širom domaćeg interneta. Kao i obično, što je cena niža, to je verovatnoća da je majica kopija veća, ali u ponekim slučajevima kupac može da se nađe u ozbiljnoj dilemi, koju polako ali sigurno razrešavamo sada.

Kada su polo majice u pitanju, prvi i najvažniji znak raspoznavanja kopije od originala je donji porub, odnosno njegov zadnji deo, koji je vidno (4-5cm) duži od prednjeg. Razlog za ovu osobenost Ralph Lauren polo majica je prilično jednostavan i praktičan. Naime, kako je majica popularna među golferima, ovakav dizajn sprečava njeno izvlačenje prilikom saginjanja za lopticom. Takav kroj imaju polo majice i dugih i kratkih rukava, kao i polo dresovi. Ragbi dresovi i polo majice sa kontrastnom, pamučnom kragnom imaju drugačiji donji porub, sa jednakom dužinom napred i nazad.

Klasične Ralph Lauren polo majice kopčaju se uz pomoć dva sedefasta bela dugmeta bez ikakvih natpisa, ušivena u X, sa horizontalnim opšivenim rupama za njih i takođe opšivenim rubom kragne. Konjanik se nalazi sa leve strane, u liniji sa donjim šavom ruba, okrenut ka sredini majice i ušiven je detaljno, bio on mali na klasičnim majicama (džemperima, jaknama…) ili ogromni, koji se na majici (trenerkama, ponovo jaknama…) nalazi iz jednog jedinog razloga — da bi se što bolje video tokom TV prenosa US Opena. Na velikim konjanicima, šavovi su takvi da se, poput reljefa, razaznaju kaciga, štap za polo i uzde.

Sada dolazimo do najproblematičnijeg, najdosadnijeg i informacijama najzasićenijeg dela, koji je u prethodna dva razotkrivanja bio znatno jednostavniji, čak primenjiv ne samo za polo majice, već i ostatak ponude. Ali, eto, iz samo Ralfu znanih razloga, u zavisnosti od godine proizvodnje i artikla, etikete se neznatno razlikuju, s tim što košulje nekad imaju posebnu etiketu, a nekad ne, kao i dečije stvari, džemperi, jakne… I tako dalje, i tako dalje, gotovo u beskraj… Zato ćemo se držati što dalje od komplikovanja i dodavanja nepotrebnih slova i brojeva, jer na kraju krajeva, danas je reč o majicama.

Dakle, ušivena na kragnu koncem iste boje kao majica, nalazi se tamnoplava etiketa sa srebrnkastim slovima. Na njoj je ispisana i uokvirena reč Polo, a ispod je manjim slovima ispisano by Ralph Lauren. Kada se pogleda bolje, vide se mali zarezi u slovima kao naznaka njihovog ušivanja, a ne štampanja. Ispod nje je ušivena oznaka kroja, ponekad materijala, a etiketa sa veličinom i informacijom o materijalu (100% cotton), ako je uopšte ima, nalazi se na desnom delu velike i okrenuta je za 90°, a na zadnjoj strani ima ušiven mali broj 50. Sa leve strane i pri dnu majice nalaze se informacije o pranju i adresama zastupništva u UK (Polo retail Europe LTD / PO box 2805 / London UK / WW1A6BG / N.I.F:IT00001609999) i Švajcarskoj (Made for/Fait pour / Polo Ralph Lauren / Europe SARL / PO Box 790 / 1214 Vernier Switzerland / N.I.F: IT03945310963)

Ako ste preživeli ovaj deo, hvala vam na istrajnosti i strpljenju. Posle davljenja oko etikete, u slučaju da vam se majica nalazi pod rukom ili ste pri detaljnim fotografijama, možete da obratite i pažnju na materijal. Pamuk od kog su majice pravljene je mek, ali ne i tanak i preterano proziran. Svi šavovi su precizni i ravni, a ako je majica prugasta, njihov raspored će se stoprocentno poklapati na mestima gde se prednji i zadnji kraj ušivaju.

Uzevši u obzir sve navedeno i količinu varijacija na istu temu pri različitim komadima garderobe, kao i problema pri razotkrivanju koji iz toga slede, najbolji savet je potpuno izbeći kupovinu bilo čega osim klasičnih Ralph Lauren polo majica, osim ako niste u radnji koja se time bavi. Kako se komad garderobe pomiče od polo majice ka bilo čemu drugom, rizik od prevare se povećava. Međutim, i ovoj temi će biti kraja, kada ćemo se pozabaviti ostalim osobenostima džempera, košulja i drugih podjednako piratizovanih Ralph Lauren komada garderobe.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3