Ragbi dres je jedno od najboljih odevnih rešenja za varljivo vreme, bilo to proleće, leto ili jesen. Sa brojevima ili bez njih, jednobojan, dvobojan ili trobojan, prošiven romboidima, sa fiktivnim ili pravim grbom, odličan je izbor u hladnijim letnjim večerima. Podjednako dobro ide uz farmerke, pantalone, ali i šorts, prikladan je uz patike i uz neformalne cipele, a preko njega možete obući džemper, sportski sako ili blejzer.

Medutim, istorijski gledano, dresovi nisu uvek bili toliko šareni. U pionirskom dobu ragbija, u istoimenoj školi, džentlmenski sport se igrao u džentlmenskoj odeći: belim košuljama, belim pantalonama i sa leptir mašnom. Nije ostalo zapisano kako su se tako fino obučeni saigrači u opštem haosu utakmice raspoznavali, ali se, u svakom slučaju, posle izvesnog vremena javila potreba da se nečim zameni bela uniforma, koja je posle svakog okršaja bivala obojena u najrazličitije tonove braon, zelene i crvene boje. Standardizacija dresova zadržala je samo kragne, nešto niže nego na košuljama i najčešće bele, a u sklopu prvih pokušaja međusobnog razlikovanja na dresove su ušivani grbovi. Umesto tankog, za idealan materijal odabran je deblji i izdržljiviji pamuk. Da bi se smanjila mogućnost povreda, svi dugmići su odbačeni. Uprkos postignutom napretku, trud nije bio dovoljan, pa je načinjen i poslednji korak – uvedene su i boje. Timovi su od tad najčešće nosili jednobojne dresove, ali su se horizontalne pruge, za razliku od fudbalskih vertikalnih, na kraju pokazale kao najbolji izbor. U novim, i dalje džentlmenskim dresovima, pioniri ragbija su mogli da nastave sa mnogo bezbednijim lomljenjem sebe i drugih.

Pedesetih godina godina XX veka, među običan svet polako ulazi trend sportske garderobe. U vremenu bez sintetičkih materijala, kada dresovi nisu bili proizvod dugih i skupih istraživanja velikih kompanija, već samo šareni komadi lepo skrojenog pamuka, sportisti su rado nosili svoje dresove i van terena. Sa bogatih studenata prestižnih koledža, taj izgled se polako preselio u studije modnih kuća i ubrzo su usledili dizajnerski odgovori na zvanične dresove klubova. U „civilnim“ dresovima, dugmad je ponovo pronašla svoje mesto, a brojevi i grbovi postali su neobavezni detalji.

Današnji dresovi za ragbi ne izgledaju ni približno kao oni od pre nekoliko decenija, već najviše liče na fudbalske, izlepljene sponzorskim grbovima većim nego što je grb samog tima. Međutim, klasični dres zauzeo je svoje mesto i u modi XXI veka. Kao inspiraciju, koriste ga i veliki i mali, i američki i evropski proizvođači, a izbor boja i dezena je toliki da je svakome omogućeno da nađe onaj koji mu najviše odgovara.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4