Koliko god to trenutno ne izgledalo kao istina, proleće je stiglo, a za njim i nove kolekcije i trendovi. Trenutni vremenski uslovi ostavljaju nam jedino mogućnost da se borimo sa pravim zimskim vremenom i nadamo se njegovom skorom i definitivnom kraju. U jednom trenutku, kada Sunce bude granulo i temperature prešle u prijatniju i topliju zonu, sve ovo što danas čitate imaće smisla. Sa vedrije strane, imate dovoljno vremena da razmislite i isplanirate šta ćete ovog proleća želeti da nosite, a šta vam ne pada na pamet da na sebe obučete. Kako je priroda muških trendova takva da su oni potpuno neobavezni, te da ključ dobrog ukusa ne leži u njihovom praćenju, ovo je kratak pregled stvari, boja, uzoraka i materijala koji su momentalno malo jednakiji od drugih. Ostatak trendova, kao i produbljenja pojedinih biće ispraćeni kroz prolećne modne klasike.

Povratak jednobojnih odela…

Kada su odela i sakoi u pitanju, jesen je bila obeležena najrazličitijim uzorcima, ali, na proleće, fokus se vraća na jednobojno. Plava uvek prolazi kao siguran izbor, dok je za ovu sezonu svetlija nijansa sive primarni savet, dok za sivim odelima kaskaju ona braon boje. Da ne razbijamo temu odela na više manjih, uz to što su siva, najpoželjnija prolećna odela mogu biti i na dvoredno kopčanje. Odela ove sezone možete nositi i uz polo majice, dok teksas jakne (ako ste potpuno sigurni u sebe) možete koristiti umesto zimskih postavljenih prsluka. Kad birate košulju, ugledajte se na Skyfall i uzmite košulju sa takozvanom tab kragnom koja se nosi samo sa kravatom, ispod koje se i kopča.

…i kravata sa printovima

Kao protivteža jednobojnom, prolećne kravate mogu imati najrazličitije uzorke. Makar dok nisu debele, vunene ili sa tartan uzorkom, tradicionalno namenjenim jesenjem dobu. Da li će to biti flora, fauna, nasumični geometrijski oblici, Pejsli uzorak, pruge, tufne, sve to odjednom ili nešto drugo, odluka je na vama.

Vedre, a nepopularne boje

Jedan od trendova koji sigurno neće zaživeti na ovim prostorima su roze i mint. Malo konkretnije, roze košulje u jarkim, ali i ispranim tonovima dobar su kontrast sivim i plavim odelima. Isto se može primeniti na sportske sakoe, blejzere, tanje kardigane i džempere sa V izrezom. Za kompletan izgled sladoleda od jagode i pistaća, ove sezone pobrinuće se mint nijanse koje će na našim ulicama biti pre prihvaćene u obliku džempera nego pantalona. Na kraju, tu je i narandžasta, boja koja će se nalaziti na svemu — od košulja i džempera, pa do sakoa.

Pertlanje je precenjeno

Kako asfalti postaju topliji i suvlji, tako sve što na nogama nosimo počinje da gubi pertle. Ovog proleća, a sigurno i leta, mokasine su poželjne i uz odelo i uz farmerke. Da li će one biti zumbane, sa kožnim ili gumenim đonom, kićankama, ili će biti klasične američke penny mokasine, izbor je vaš. Takođe, cipele sa kopčama mogu zameniti klasične modele na pertlanje.

Spremni i za kiše

Okej, trenutno je ovo osetljiva tema, ali je činjenica da proleće zna da bude praćeno ponekim pljuskom. Ukratko, kada se naoblači, držite se klasike i izaberite kišni mantil na jednoredno kopčanje, a tradicionalniji i na vetar i kišu otporniji dvoredni ostavite za jesen.

Prolećna nautika

Dok su na jesen i zimu aktuelni mornarički kaputi i đubretarci, proleće sa sobom donosi vedriju stranu morskih avantura, u obliku nautičkih pruga na (polo) majicama i džemperima. Plavo-bele pruge u različitim razmerama stvorene su za proleće, a nautički izgled se može dodatno začiniti crvenim ili narandžastim detaljima, a sve to prekriti tankom jaknom ili parkom u pomenute dve boje. Pruge ne moraju biti jedino mornaričko obeležje ovog proleća, jer su tu i sidra na košuljama, kravatama, blejzerima…

I za kraj, dva trenda koja niko nikada ne treba da prati…

Pojavio se u naletu nostalgije za grandžom i Ekselom Rouzom, a pogodna klima za njegov razvoj su karirane košulje. Sastoji se iz jednog čvora, vezanog uz pomoć rukava i oko struka. Čak je i debeli Rouz odustao od njega. Drugi je izvučen iz dekade ranije, a svodi se na neonske detalje koje treba prepustiti brzim patikama Srbije i radnoj odeći.

 
Izvor fotografija