Sneg, bljuzgavica, hladnoća i košava sasvim su dovoljni razlozi da ne želite da izađete iz kuće bar do februara, ako ne i kasnije. Ako već morate da napustite toplinu sobne temperature, doma i zatvorenog prostora uopšte, mnogo ćete teže izgledati dobro nego na jesen, proleće ili leto, ali je to ipak moguće. Ako do sada niste pokupovali sve što vam treba za preživljavanje, polako dolazi vreme popusta i velike zimske nabavke, zato krenite u akciju.

Sve je u slojevima!

Ponekad nije dovoljno obući samo košulju, džemper i farmerke, a potom se ogrnuti jaknom. Kada temperature zađu u dvocifreni minus, razmišljajte o vešu dugih rukava/nogavica. Iskreno, iako su sve samo ne kul, na kraju krajeva, ne vide se. A za vidljive slojeve, tu su postavljeni prsluci i jakne, sa lovišta ušetali na ulice, te dolaze u bojama koje nisu maslinasta, crna ili teget, a prihvatljivi su i ispod sakoa ili čak umesto njega, preko košulja i džempera.

Parka — jer sneg nekada ne želi da popusti

Polarne temperature zahtevaju i polarnu odeću, a jedna zimska postavljena parka, otporna na kišu, vetar i hladnoću rešava većinu muka. Iako poprilično skupe, njihova cena opravdana je potrebom i praktičnošću, tako da ne bi bilo loše uputiti se u prvu Timberland ili Napapijri prodavnicu i opremiti se parkom za nekoliko sezona. Jedina dilema je da li se više osećate kao da ste u Skandinaviji ili na Aljasci.

Kad sija sunce…

…budite slobodni da pripremite jedan letnji aksesoar. Belina snega o koji se presijava jutarnje decembarsko sunce ni malo ne prija oku, a ako vam ne smeta da zimi izgledate kao Rokenrola, stavljajte naočare na glavu i zaštitite se od zimskog slepila. Osim što štite od svetlosti, fino će poslužiti i kao zaštita od vetra. Bonus poene dobijate ako naočare imaju kožnu zaštitu sa strane, ili ako ste ih sa prethodnom stavkom spojili u jedan odevni predmet.

Duboke i nepropusne

Čim sneg pređe par centimetara debljine, vreme je za dublju obuću. Ako prilike od vas to zahtevaju, pređite na duboku verziju dva klasična modela, a za slobodno vreme imate veliki izbor kanađanki, planinarskih čizama, dubokih patika koji smo suzili na 5 zanimljivih komada. Takođe, treba zapamtiti, gumeni đonovi se klizaju manje od kožnih.

Vuneni, dugački i debeli (1. deo)

Dok je parka potpuno prihvatljiva dok sneg veje, a vetar ga raznosi u svim pravcima, kaput je ipak znatno prihvatljiviji ako ga dres kod nalaže, a vremenske prilike omogućavaju. Izbor je gotovo neograničen, dokle god se držite toga da je dovoljno topao i dugačak,  i da vam dobro stoji.

Vuneni, dugački i debeli (2. deo)

Gde je kaput, tu je i rupa koju treba popuniti šalom. Iskreno, tartan je odgovor na svako pitanje vezano za šal, ali kruže glasine da postoji još uzoraka, a čak i se proizvode i u jednoj boji. Bilo kako bilo, izbor je na vama.

Somot se vratio!

Da, i to je moguće. Jedan od najtoplijih, ali zato najnepopularnijih materijala našeg detinjstva je ove sezone i više nego poželjan. Da biste izbegli traume iz detinjstva i izgled kauča, ako već pribegavate kupovini somotskih pantalona i/ili sakoa, birajte one sa manjim naborima.

Džemperi svih oblika, boja i veličina, ujedinite se!

Na kopčanje, sa šal kragnom, Fair Isle ili bilo kojim drugim uzorkom, prosto treba da ih sakupite što više. Oni tanji i sa V izrezom, kao i rolke, mogu da osveže odela, a debeli, krupno pleteni ribarski, sa dugmićima, kopčanjem poput đubretarca, ili uostalom bilo koji koji vam padnu pod ruke igraju najvažniju ulogu u igri slojevitog oblačenja. Naš predlog, ako već moramo da biramo — sivi džemper na kopčanje sa šal kragnom.

 

Izvori fotografija: 1, 2, 3, 4, 5, 6