Iza nas je još jedna dodela nagrada Američke filmske akademije. Govori su održani, sitne kontroverze izrečene, šale na račun Džordža Klunija u rafalu su ispaljivane, suze su prolivene, a Oskari uručeni najboljima. Crveni tepih je ovog puta prošao bez mnogo čudnih prizora, osim brade i leptir mašne Bena Afleka i eventualnih bradavica En Hatavej. No, na kraju to nije bilo ni bitno, jer su iz Kodak teatra oboje izašli kao pobednici.

Naime, Argo, film Bena Afleka, osvojio je Oskara za najbolji film, najbolji prilagođeni scenario i montažu, dok su Jadnici takođe napustili dodelu sa tri Oskara, jednim za šminku i frizuru, drugim za dizajn zvuka, dok je En Hatavej osvojila titulu najbolje sporedne ženske uloge. Priznanje za glavnu žensku ulogu ipak je otišlo u ruke Dženifer Lorens, a ne osamdesetšestogodišnje slavljenice Emanuel Rive, dok je Oskara za glavnu mušku dobio Danijel Dej Luis, koji je tako postao prvi osvajač tri nagrade Američke filmske akademije u klasi glavnog muškog glumca. Oskara za sporednu mušku ulogu dobio je Kristof Valc, za ulogu u filmu Django Unchained, koji Tarantina nije odveo sa dodele praznih ruku jer je Django dobio i Oskara za najbolji scenario. Najbolji film snimljen van granica SAD bio je Amour, ljubavna priča nemačkog reditelja Mihaela Hanekea.

Pijev život Anga Lija osvojio je četiri Oskara, za kameru, režiju, vizuelne efekte i celokupnu muziku, dok je Adel pesmom Skyfall osvojila Oskara za najbolju filmsku numeru. Poslednji film o najpoznatijem tajnom agentu na planeti Oskara je osvojio i za montažu zvuka, podelivši ga sa filmom Zero dark thirty. Zlatna statua za kostime otišla je u ruke ekipe filma Ana Karenjina, a Oskar za scenografiju dodeljen je Spilbergovom Linkolnu.

Najbolji kratkometražni animirani film bio je Diznijev Paperman, dok je titulu najboljeg dugometražnog animiranog filma osvojio Brave, čiji se reditelj Mark Endrus, sasvim prigodno, publici zahvalio u kiltu. Najbolji kratki igrani film bio je Cufrew Šona Kristensena, a najbolji dokumentarci bili su Searching for Sugar Man u klasi dugometražnih i Inocente u klasi kratkometražnih.

Na crvenom tepihu, imaginarnog Oskara za najbolje obučenog muškarca svakako odnosi Danijel Dej Luis u svom ponoćnoplavom odelu savršene boje i kroja. Tu titulu odneo je ispred već mnogo puta dokazanog Džordža Klunija, Majkla Daglasa koji s obzirom na godine i prebrođen rak grla izgleda sjajno, nove ikone stila Džozefa Gordona Luita i  Roberta Daunija Džuniora koji je ove godine, u svojoj potpuno crnoj izvedbi, potpuno podbacio.

Koji su bili vaši favoriti? Jesu li osvojili Oskare koje ste im prognozirali? Da li ste zadovoljni izborom? Kažite nam vaše mišljenje o ovogodišnjim Oskarima u komentarima!

 
Izvori fotografija 1, 2, 3