Kao što su avijatorke sa duplim ramom rezervisane za seksualne prestupnike i vozače belih kombija raznih preferencija, tako i dvoredna odela izazivaju niz određenih negativnih asocijacija. Da o njima ne dužim i ostavim na stranu okolnosti koje su do njih dovele, fotografija koju vidite dole ih tiho sumira. Za razliku od naočara sa duplim ramovima, odela i sakoi sa dvorednim kopčanjem predstavljaju osnovu svakog odličnog stila, te zbog toga neko mora da ih odbrani. Odreći ih se zbog nezgodnih asocijacija podjednako je nerazumno kao i odustati od nastavaka domaćih filmova posle gledanja Mi nismo anđeli 2. Mada, kad bolje razmislim, ta odluka ima smisla…

Dakle, dve osnovne osobine svakog komada garderobe su kroj i boja, pa ću od njih i početi. Prvo što se da primetiti su široki zašiljeni reveri, osobina koja odelima daje karakter nadređenog i vladajućeg. Zavisno od konteksta, izbor revera koji gledaju na gore je sasvim u redu, na primer u slučaju Đanija Anjelija. No, ono što Anjelijev stil, kao i stil njegovog (prirodno) plavokosog naslednika čini besmrtnim su kroj i boje. Vratite se na fotografiju iznad i pogledajte položaj dugmića. Da, gornje dugme je u liniji sa džepovima, samim tim i kukovima, te stvara neproporcionalnu i izduženu figuru. Takva odela je vreme odavno pregazilo, a stajala su isključivo Patriku Bejtmenu. Sa druge strane, moderna dvoredna odela kopčaju se znatno više, sa gornjim dugmetom u zoni gde se završavaju rebra i donjim rubom koji tek minimalno prekriva pantalone, prateći tako linije tela i dajući mu prirodan izgled. Kada je kroj u pitanju, to je jedina stvar na koju treba da obratite pažnju, jer sve druge korekcije može da napravi svaki krojač.

Što se boja tiče, pustite svojoj mašti na volju. Kako su devedesete godine prolazile, Miloševićeva odela menjala su svoj izgled ka današnjem, ali je kolorit ostajao isti. Zato, jedino što treba da izbegnete su jednobojna crna i teget. Izaberite plavu u nekoj življoj nijansi. Ili, ako razmišljate o kupovini (krojenju?) prolećnog odela, neka boje budu svetlosiva ili braon. Na jesen i zimu, izbor kariranih dezena je beskonačan, a leti čak i belo može da se provuče. Treći par dugmadi ima isključivo ukrasnu funkciju, pa je pitanje njihovog izbora svedeno na lični ukus. Ako već birate teget ili crna odela, najbolje što možete da uradite je da ih oplemenite prugama, ali imajte u vidu da one moraju biti tanke i zgusnute. Sa povećavanjem razmaka i debljine pruga, takva odela prelaze iz bankarskih u gangsterska, a maskenbali se održavaju samo dva-tri puta u toku godine.

U neformalnijem izboru sportskog sakoa, za kroj važe potpuno ista pravila. Bez obzira na ozbiljniji izgled, dvoredni sako odlično ide i uz rolku i farmerke, ali i patike. Nego, vratimo se na odela. Kada su prateći elementi u pitanju, najlakši način da se asocijacije sa Slobom iz bio bi izbeći belu košulju begnui crvenu kravatu. Stilska razlika između državnika i čoveka u odelu je najčešće upravo u detaljima. Dok su prvi, sa izuzetkom Baraka Obame uniformisani u jednobojne ili eventualno prugaste kravate i košulje koje se ni po čemu ne ističu u svojim belim ili svetloplavim tonovima, civilni nosioci dvorednih odela ispod njega mogu nositi kravate različitih dezena, prugaste ili karirane košulje, a najvažnije od svega, džepne maramice, modni dodatak koji se na našim prostorima jako retko viđa, posebno na odelima sa diplomatskim imunitetom.

Dvoredna odela i sakoi ne smeju da budu zanemareni zbog pomenutih asocijacija, a ako obratite pažnju na kroj i detalje, nećete ih buditi ni pred drugima. Pred vama je veliki izbor boja i uzoraka, a samo treba da budete maštoviti. Ako ipak želite da se odenete u bezoblična džak-odela karakteristična za Vol Strit osamdesetih godina, radite to sa stilom, kao Američki psiho.

Izvori fotografija 1, 2, 3