Cipele nedvosmisleno otkrivaju sve o stilu osobe koja ih nosi. Izbor kroja, boje, materijala i način na koji se one nose znatno utiče na celokupnu predstavu nečijeg ukusa. Za danas, na tapetu su dva tipa cipela koje se zbog velike sličnosti i mnogo varijacija često mešaju jedne sa drugima. Kroz ove redove, pokušaćemo da objasnimo razliku između njih.

Oksford

Smatraju se najelegantnijim tipom cipela i mogu se nositi kako uz najformalniju, tako i uz svakodnevnu odeću. Prave se još od sredine devetnaestog veka i smatraju se tipično engleskim cipelama. U Škotskoj i Americi, nazivaju ih Balmoral, po istoimenom dvorcu engleskog kralja, koji je pri posetama njemu nosio duboku varijantu Oksford cipela. Najčešće ćete ih videti bez dekoracija, od crne glatke kože, ali, one mogu biti i zumbane, duboke, od antilop kože, dvobojne, vrh im može biti i obao i špicast, đon tanak ili debeo… Svakoga ko je smatrao da su Oksford bilo koje zumbane cipele klasičnog izgleda, moraćemo da razočaramo, jer one to prosto nisu. Šta je onda u pitanju, kada već nisu ni boja, ni dekoracija ni materijal? Kratko i jasno, u pitanju je kroj. Naime, dva parčeta kože kroz koje se cipele šniraju, ušivena su ispod ostatka cipele i nalaze se u istoj ravni. Time, Oksford cipele postižu elegantan izgled, ali imaju i jednu manu — mogu da ih nose samo osobe niskog risa i uskog stopala.

Derbi

I dalje klasičan, ali manje formalan model, Derbi cipele takođe se proizvode u najširem spektru boja, materijala i dekoracija. Namenjene su ljudima koji vode aktivniji poslovni život, ali i dalje vezan za cipele i pravila odevanja na poslu. Mnogo bolje izgledaju uz farmerke i košulju i druge svakodnevne odevne kombinacije. Zovu se i Blučer, po jednom od heroja bitke kod Vaterloa koji ih je navodno nosio. Od Oksford cipela se razlikuju po otvorenom šniranju, sličnom patikama. Naime, na Derbi cipelama, komadi kože našiveni su na ostatak cipele, te je u njih lakše smestiti stopalo. Ljudima sa visokim risom Derbi kao model više odgovara, jer je moguće podesiti širinu šniranja koje je relativno nezavisno od ostalih delova cipele.

To bi bilo to za danas. U nekoliko rečenica, opisana je čuvena i pogrešno tumačena razlika između dva klasična modela. Za kraj, ostavljamo sliku dve cipele, jedne pored druge, zarad lakšeg uočavanja razlike.

Izvor fotografija: Aldo