U imaginarnoj listi odeće koju svaki muškarac treba da poseduje, mornarički kaput zauzima visoko mesto. Kao što mu ime govori, pre nego što je postao nošen među običnim svetom, skrojen je za potrebe mornara, kao efikasna zaštita protiv svih vremenskih nepogoda koje bi mogle da ih pogode na otvorenom moru. Kaput se spominje još u XVIII veku i od tad trpi neznatne promene. U vreme dok se plovilo snagom vetra, nosili su ih najniži brodski oficiri, čije je zaduženje bilo da se penju uz jarbole i razvijaju jedra.

Iz potreba pomoraca, iznikao je dizajn kaputa — debela vuna osigurava toplinu, trajnost i nepoderivost, a kada se podigne, široka kragna pruža zaštitu od jakih vetrova i kiše. Kaputi starijih oficira su duži, dok su mlađi, kao aktivniji, nosili kratke kapute koji su im povećavali pokretljivost. Dvoredno kopčanje, posle kragne najprepoznatljivija osobina kaputa, služilo je da smanji mogućnost kačenja dugmića za konopce. Kada je anglofoni naziv pea coat u pitanju, postoje dva tumačenja, od kojih je jedno vezano za holandski pijekker, kaput od materijala pij, od koga je kasnije nastao izraz P cloth, a od toga Pilot coat, skraćeno P, odnosno pea coat. Po vojnim standardima, kaputi su napravljeni od oko kilograma gusto pletene vune, a današnji su nešto lakši i često mešani sa sintetikom. Najčešće su modroplavi, sa deset dugmadi — četiri para u kopčanju, i dva na kragni. Klasični kaputi imaju dva džepa bez kopčanja, a u zavisnosti od trendova, varijacije uključuju našivene džepove, kaiš, različite dezene…

Kao i većina vojne odeće, i mornarički kaput je pravljen za ljude u formi. Njegov kroj je takav da sužava struk i širi ramena, te je uvek najbolje kupiti ga u najmanjoj veličini u koju stajete i nositi ga zakopčanog. Idealno, treba da prelazi liniju pojasa za nekoliko centimetara. Možete ga nositi uz džempere, košulje, farmerke, pantalone smeđih, sivih i bež tonova, cipele, čizme, ukratko, uz gotovo sve, a u hladnijim danima kragnu možete popuniti šalom. Kao deo neformalnog stila, ne preporučuje se uz odela, ali zato je tu duži kaput kao formalnija alternativa.

Kao kultni komad garderobe, mornarički kaput je igrao uloge i u mnogim filmovima. Nosili su ga Džek Nikolson, Robert Retford, Stiv Mekvin i drugi, a van platna, od hladnoće su spas u njemu nalazili Bob Dilan, Rajan Gosling, Serž Ginzburg… Sa dolaskom jesenjih kolekcija u prodavnice, stigli su i kaputi, ili su uvek bili deo inventara, a ako vam jedan ne stoji u ormaru, nađite ga što pre!

 

 
Izvori fotografija 1, 2, 3, 4