Pravo proleće je konačno stiglo, ulice su okupane suncem, a ne kišom, a temperature nam diskretno poručuju da je debelim kaputima mesto u ormaru. Međutim, bez obzira na optimizam koji proleće donosi, činjenica je da su nam nekakve jakne ipak potrebne, onda kada sunce zađe, ili se tek budi. Kišne mantile ostavljamo za neku drugu priliku, a za suvo i sunčano vreme, savršena jakna je Haringtonka, gotovo nepromenjena još od davnih tridesetih godina.

Iako je jaknu sličnog kroja proizvodilo nekoliko engleskih kompanija, Haringtonka ostaje najpoznatija kao G9 jakna kompanije Baracuta. Jakna je počela da se proizvodi davne 1937. godine, a do danas je ostala gotovo nepromenjena, mada kompanija, uz klasični model, nudi i mnoge varijacije. Njene glavne odlike bile su kopčanje na rajsferšlus, kragna sa dva dugmeta i našiveni zatvarači džepova, a detalj koji ju je činio posebnom bila je postava sa tartan uzorkom, šarom klana Frejzer. Prvobitno, jakna je prodavana u bež i teget boji, da bi se spektar njenih boja tokom godina širio.

G9 jakna tokom pedesetih godina postaje omiljena među američkim golferima, najviše zbog svog šireg kroja koji je omogućavao punu slobodu pri zamahu, a onda i otvorima na pazuhu i duplom „kišobran“ tkaninom na leđima. Rast njene popularnosti nastavljen je 1958. godine, kada je Elvis nosi u filmu King Creole, a preseljenje u prvu ligu joj donose Frenk Sinatra i Stiv Mekvin, koji ju je nosio i u svojim filmovima. Haringtonka, ipak, svoje ime dobija po Rodniju Haringtonu, liku iz sapunice Gradić Pejton, koga je igrao Rajan O’Nil. Među mlađim i običnim svetom, jaknu su skinsi i modsi, cvetajuće potkulture u matičnoj Britaniji, nosili preko Ben Sherman košulja i Fred Perry polo majica. Sa druge strane Atlantika, Baracutina jakna je, kao i sve evropsko, bila popularna među studentima prestižnih koledža. Haringtonka je tako uspela da u isto vreme u veliku porodicu svojih obožavalaca uvrsti najveće zvezde tog doba, bogate klince i heroje radničke klase opevane u zadimljenim klubovima širom Engleske. I danas je G9 jakna podjednako nošena i obožavana među glumcima i muzičarima, a nose je moderne ikone stila, poput Rajana Goslinga, Danijela Krejga, Roberta Daunija Džuniora, Džejsona Stejtama…

Besmrtnost Haringtonke danas se ogleda u inspiraciji koju je originalna G9 jakna dala kreativnim direktorima brendova širom sveta, te se danas može naći u gotovo bezbroj varijacija. Najklasičniji pristup Haringtonki zadržavaju britanski brendovi, tako da Fred Perry gotovo stoji rame uz rame sa Baracutom, a ako naginjete stilu Lige bršljana, svoju verziju G9 jakne nude, između ostalih, i Ralph Lauren i Tommy Hilfiger. Bilo da ste nostalgičar ili hodate u korak sa vremenom, G9 jakna je obavezan deo prolećne garderobe svakog muškarca od stila.

 
 
Izvori fotografija 1, 2, 3