Izgled engleskog džentlmena na odmoru od grada ne može da se zamisli bez vunenih džempera živopisnih boja i različitih uzoraka ispletenih u horizontalnim redovima. Iako je takav stil pletenja nazvan po jednom od Šetlandskih ostrva, njegova istorija počinje južnije i istočnije.

Naime, koreni ovakvog pletenja leže u Arabiji, a uporedo sa njihovim osvajanjima, tehnika se proširila na Španiju, da bi je Normani potom preneli na sever. Na ostrva severno od Škotske, tehnika je dospela sa mornarima koji su se na njih nasukali. Džempere su potom plele žene mornara, koristeći boje i uzorke kao metod identifikacije svojih muževa u slučaju nesreća na moru. Kako je Fair Isle bila prometna luka, tako se upravo u džemperima ogledao uticaj drugih kultura i naroda. Neki uzorci identifikovani su kao kineski, turski, indijski, španski i mavarski, ali logično, najveći broj uzoraka došao je iz zemalja severa, Estonije i zemalja Skandinavije. Tako se OXO uzorak i norveška zvezda najčešće sreću na tradicionalnim džemperima, koji nemaju više od dve boje po jednom redu, oko pet boja sveukupno, a pletu se kružno.

Fair Isle džemperi smatrani su seoskom nošnjom sve do 1921. godine, kada je krajnje kontroverzni Edvard VIII viđen u takvom prsluku. Posle popularnosti među višim staležima Engleske, džemper postaje tražen i Francuskoj, a onda polako pada u zaborav. Posle mnogo godina asocijacija na dede sa sela, vraća se u modernizovanom izdanju na jesen 2010. godine. Ove sezone, na primer, služi kao inspiracija Ralfu Lorenu za novu RL Polo kolekciju, a finansijski prihvatljivije varijacije mogu se naći u većini muških radnji, mada je verovatnoća da su ispleteni od vune gotovo nikakva.

Uz šta ih nositi? Najkraće rečeno — tartan i tvid. Dobro se kombinuju sa farmerkama, somotskim pantalonama i kožom, a što se obuće tiče, traže cipele, čizme i planinarsku obuću. Prilikom uklapanja, treba paziti na teksturu ostatka odeće, jer kako je Fair Isle šaren i pun oblika, sako treba da bude bez uzorka, osim ako niste stoprocentno uspešni u kombinovanju istih. U drugoj varijanti, šareni Fair Isle šal razbija monotoniju jednobojnog džempera, a lakše se kombinuje sa kariranim sakoom od tvida. Fair Isle džemperi sastavni su deo lovačke uniforme, ali kako lov u Srbiji u praksi deluje poput gomile pijanih ljudi koji tumaraju okolo u maskirnoj opremi, tako je potpuno uzaludan bilo kakav pokušaj da se u tim uslovima pazi na stil. Pritom, ko još želi da puca u zečeve?

Sa drastično povećanom potražnjom, Fair Isle džemperi postali su potpuno dostupni svima i svuda, a proces njihove izrade industrijalizovan. Sa druge strane, tradicionalni metodi polako izumiru, posebno na Šetlandskim ostrvima, gde je majstora zanata sve manje. Na samom Fair Isle ostrvu živi tek oko sedamdeset ljudi, od kojih je četvoro ovladalo veštinom pletenja. U tom svetlu, izbor Barbour, Lyle&Scott ili Fred Perry džempera najbolja je alternativa tradicionalnom. Postavlja se samo pitanje da li će industrijalizacija još jednom nadvladati viševekovnu tradiciju, a odgovor je, nažalost, gotovo sigurno potvrdan.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4, 5