Prema đubretarcu ne možemo da ne budemo surovi — ime mu nije nimalo laskavo, a najčešće nije ni kroj kroj. Kapuljača mu je prevelika, a zakopčavanje predstavlja posebnu muku, posebno zimi, kada nam prsti ne rade kako bismo želeli, ili ih pak čuvamo rukavicama u kojima nismo dovoljno spretni kada su u pitanju fini pokreti. Ali, uprkos svim fizičkim nedostacima, đubretarac veoma uspešno igra na kartu šarma, za razliku od mornaričkog kaputa, njegovog rođenog brata kome je vojnički izgled definitivno jača strana.

Da, koliko god čudno zvučalo, oba pomenuta kaputa vuku korene iz pomorskog sveta. Daleki rođak đubretarca bio je poljski svečani kaput, nošen sredinom 19. veka, čije su karakteristike uključivale kapuljaču i horizontalno ukrasno kopčanje. Kasnije, u Prvom svetskom ratu, đubretarac je korišćen u mornarici kao odeća za izrazito hladno vreme. Svoju slavu on stiče tokom Drugog svetskog rata, kada postaje masovno nošen u vojsci, a posebnu pažnju skreće maršal Montgomeri koga ratni izveštavači više puta slikaju u njemu. Za razliku od mornaričkih kaputa, vojnički đubretarci nisu bili teget, već bež. Po završetku rata, firma Gloverall modifikuje kaput, dodajući tartan postavu na ustaljeni oblik kaputa, sa četiri kopče od kože ili konopca sa dugmićima od kostiju ili drveta i dva našivena džepa. Anglofono ime duffle, odnosno duffel dobio je po istoimenoj gusto tkanoj i nepropusnoj vuni iz belgijskog grada Dafela. Popularnost Montgomerijevog izgleda tokom rata ogleda se u tome što se đubretarac u Britaniji i dalje naziva Monty, a nosi ga i maršalova voštana figura.

Džinovska kapuljača bila je takva jer je đubretarac nošen preko uniforme, sa mornaričkom kapom, koja ne bi mogla da stane u manji prostor. Ceo kroj je čak bio veoma komotan da bi olakšao manevrisanje na palubama ratnih brodova, a na ramenima, dupli sloj vune je korišćen da bi štitio deo tela najizloženiji kiši. Kopče ipak ostaju glavna odlika đubretarca, a takve su jer je takvu dugmad lakše zakopčavati u rukavicama.

Glavna prednost đubretarca u odnosu na klasičan mornarički kaput leži u tome što je moguće izabrati ga u više boja, oblika i krojeva. Danas đubretarci mogu biti kratki i dugački, usko ili široko skrojeni, u svim bojama koje vam padnu na pamet, a veoma su tolerantni i na različite uzorke. Ako ne volite kišobrane, a radite u okruženju koje zahteva odelo, treba da znate da je i u tom slučaju prihvatljiv, mada je mnogo bolje kombinovati ga sa farmerkama, patikama, džemperima i ostalim krajnje neformalnim delom garderobe. Za kakav god đubretarac da se odlučite, nećete pogrešiti, jer ćete u svakom slučaju nositi na sebi važan deo istorije stila.

 
 
Izvori fotografija 1, 2, 3