Iako na prvi pogled ne deluje tako, na pitanje koje su najikoničnije patike na svetu teško da se može odgovoriti na mnogo načina. Uz Converse Chuck Taylor, mnogo poznatije kao Starke, Vans Authentic i Nike Air Force 1, ostaje još jedno upražnjeno mesto koje zauzima na celom svetu popularna patika sa tri pruge — Adidas Superstar.

Prve patike čije sam kupovine bio potpuno svestan, modela čije sam ime znao, bile su upravo Superstar. U zgradi Sportskog centra Banjica, mladi fan Limp Bizkita i Jamiroquaija, sledeći svoje predtinejdžerske idole, dobio je za prvi septembar svoj prvi Adidas Originals, crni sa tri bele pruge. U tom trenutku, nisam znao da ću u narednih godinu dana nositi model Superstar II, a da je Superstar I nastao 1969. godine, kao plitka verzija košarkaških Pro Model, koje su mi i godinama kasnije, u svojim reizdanjima, delovale kao bezrazložno duboki, upropašćeni Superstar. Niti sam, takođe, bio svestan da su u svoje vreme one bile najpopularnije košarkaške patike, najviše zbog Karima Abdul Džabara. Na kraju, najverovatnije nisam posedovao ni svest o triju Run DMC i njihovom uticaju na popularnost tih širokih patika sa gumenom školjkom koja čuva prste. Ali sam, bez obzira na sve, pamtim da sam u tim patikama iskreno uživao.

Osamdesete su, koliko god to danas čudno zvučalo, bile godine u kojima nijedne patike nisu bile dobrodošle među muzičarima. Scenski kostim je i dalje morao da se razlikuje od svakodnevnog oblačenja zvezda, a Run DMC je prvi digao glas protiv. Kao odgovor na pesmu Felon Sneakers, muzički dragulj promašene lirike, Run DMC 1986. objavljuje My Adidas, odu Superstaru i pesmu koja pokreće stilsku revoluciju u siromašnim četvrtima u kojima su kreativnost i kriminal podjednako bujali, a često išli i ruku pod ruku. Po uzoru na zatvorsku kulturu, raspertlane bele Superstar postaju najomiljenije patike hip hop kulture. Svaki MC, bboy, DJ ili crtač grafita koji je u ozloglašenim kvartovima Njujorka držao do sebe, nosio je Superstar. Uz njih su nezaobilazni bili i crni fedora šeširi, jedina veza između starih i novih stilskih tokova. Vrhunac spontane saradnje nastupio je u trenutku kada su Adidas i Run DMC potpisali ugovor o sponzorstvu, prvi takav u istoriji hip hopa.

Istovremeno u Evropi, Adidas je već imao svoj supkulturni kult pratilaca koji je vikendom obuvao Trimm Trabb, Grand Slam i Gazelle, da bi nedeljom uveče sa njih ribao krv navijača suparničkih fudbalskih klubova, i tako svakog vikenda do kraja sezone… No, posebnost stil engleskih huligana zahteva jednu veoma dugačku i detaljnu studiju, tako da se vraćamo na Superstar. U maniru svake ikone, Adidas Superstar je godinama dobijao nove izglede, na primer sa obeležjima NBA klubova. Poznati dizajneri su se takođe poigravali njima, a u listu saradnika upisali su se i Kermit i Dart Vejder. Naravno, Adidas se svojim najuspešnijim promoterima odužuje u bitnim momentima za istoriju patika. Tako je 2005. godine, u sklopu proslave 35. rođendana Superstara u prodaju puštena specijalna edicija belih patika sa Run DMC logom, a 1986 serija, koju vidite na slici ispod, bila je ograničena na 1986 pari, obeležavajući dvadeset petu godišnjicu pesme My Adidas. Poslednja u nizu saradnji je najavljena za ovu jesen i ograničena na 1000 pari patika bez pertli.

Udaljavanjem hip hopa od ulice, te njegovim pretvaranjem u manje ili više kreativno, ali najčešće potpuno isprazno listanje imovinskih karata, garderobera i jelovnika, Superstar je zamenjen Lanvin, Margiela i sličnim, najčešće dubokim patikama najzvučnijih imena mode. Ipak, u skladu sa svojim imenom i poput prave zvezde, Adidas Superstar nije izgubio svoj kultni status na trotoarima sveta, gde se kao nezaobilazni deo uličnog stila uspešno bori protiv tradicije i pravila koja vladaju u bogatim gradskim kvartovima.

Izvori fotografija: 1, 2, 3