Mobija je zaista teško opisati ukratko. On je potomak Hermana Melvila, jedan od najslavnijih elektronskih muzičara na planeti, borac za ljudska i životinjska prava, kompozitor muzike za jedan od filmova o Džejmsu Bondu, fotograf, DJ, producent, dobrotvor… Takođe, Ričard Melvil Hol, kako mu je pravo ime, ljubitelj je arhitekture. Većina Njujorčana zamrzi Los Anđeles onog trenutka kada se u njega doseli, ali ne i Mobi koji je, naprotiv, odlučio da pronađe lepotu u mnogim neobičnim fasadama koje krase taj grad. Svoje fotografije i usputna zapažanja deli s javnošću na fan stranici i posebnom sajtu, gde je takođe izrazio svoje oduševljenje jugoslovenskom arhitekturom. Danas vam predstavljamo izbor zanimljivih fotografija koje je muzičar uslikao lutajući kroz Grad anđela.

Castillo Del Lago

„Njujorška i pariska arhitektura su grandiozne. Arhitektura većine gradova je impozantna, stara i dobro dokumentovana. Sa druge strane, LA poseduje idiosinkratičku uvrnutost. Nekad je prelep. Nekad je čudan.  Nekada potpuno banalan. Zato ću, dok šetam ili vozim Los Anđelesom, slikati neke čudne, prelepe, ružne, banalne, uzvišene ili začuđujuće zgrade na koje naiđem.“

Kako sam kaže, čitajući mnoge knjige o arhitekturi, shvatio je da je crno-bela fotografija imperativ pri beleženju fasada, ali je neke slike morao da ostavi u koloru.

Muzičar se osvrće i na nesklad enterijera i eksterijera pojedinih kuća, poput doma njegovog prijatelja koji spolja izgleda kao laboratorija za proizvodnju metadona, ali uprkos tome krije prelep enterijer i pogled.

Blog postoji oko šest meseci, a ako uzmemo u obzir da je Los Anđeles zaista ogroman grad prepun raznolikih stanovnika sa dovoljno novca da svoju maštu pretoče u stvarnost, poznati muzičar će još dugo fotografisati građevine velikih umetnika i drugih kreativnih umova. Nadamo se da smo vas zainteresovali za ovaj nesvakidašnji blog i da ćete ga celog pregledati i pratiti u budućnosti.

 

Izvor fotografija