Godina je 1933. i Čarls Lindberg, posle uspešnog leta od Njujorka do Pariza 1927. postaje najtraženiji pilot-istraživač za rastuću industriju avionskih prevoznika. Ponesen nemirnim duhom odlučuje da sa svojom ženom En Morou Lindberg krene u istraživanje mogućih avionskih ruta širom prostora Severnog Atlantika. Svoj udeo u avanturi imao je i švajcarski Longines koji je Lindbergu kreirao hronograf namenjen ovom jedinstvenom poduhvatu koij je uključivao letenje kako po najhladnijim i najdepresivnijim krajolicima zemaljske kugle, tako i po vreloj Severnoj Africi, Karibima i preko prašuma Amazonije.

Sedamdesetak godina kasnije, 2010. godine, Longines je odlučio da ponovo oda počast Lindbergovom 47 hiljada kilometara dugom putovanju, te je u prodaju pustio reizdanje sata iz 1933. godine. Kućište prečnika 47.7mm načinjeno je od nerđajućeg čelika i čuva prelepi hronograf sa klasičnim arapskim brojkama. Kao i na originalnom modelu, merač od 30 minuta se nalazi na markeru za 3 sata, a sekunde se očitavaju na markeru za 9, dok su kazaljke na satu modroplave. Najširi, beli prsten je zadužen za tahometar koji meri do 500 km/h, a cifer od oštećenja čuva safirno staklo.

Naličje sata zaštićeno je poklopcem na kome su uneti podaci o satu, uključujući i redni broj, a poklopac otkriva samonavijajući mehanizam oznake L705 sa deklarisanom rezervom od 46 sati. Sam sat je vodootporan na dubinama do 30 metara. Za razliku od originalnog, koji je bio srebrni, novi Lindbergov sat pravi se i od crvenog zlata, a narukvice sa teksturom krokodil-kože mogu biti u braon ili crnoj boji. Takođe, kao još jedan način oduživanja originalnom primerku, uz one standardne, dobijaju se i produžene narukvice namenjene nošenju sata preko pilotske jakne.

Sa cenom od oko četiri hiljade evra, ovaj sat svakako nije jedan od onih koji se kupuju iz hira, već naprotiv, Longines Lindbergh’s Atlantic Voyage je namenjen ljubiteljima avanture, zaljubljenicima u prošlost i vrhunsku tehnologiju, ljudima uz koje će ovakav komad istorije ostati godinama, čak i generacijama.

 

Izvor fotografija