Od najpristupačnijih pa do najskupljih, skoro da nema robnih marki koje su odolele pojavi kopija. Po kvalitetu i detaljnosti ima ih raznih, od tragikomičnih Abibas patika do toliko pedantnih da je nekada veoma teško znati da li se kupuje original ili ne. Porastom internet trgovine u Srbiji, neminovno je da dolazi i do pojave kopija poznatih robnih marki na našem internet tržištu. Svrha ovog i predstojećih tekstova je da vas na moguće prevare u e-kupovini upozori, te da smanji količinu uzaludno potrošenog novca na stvari koje nisu vredne istog i da izdvoji poštene prodavce od nepoštenih. U ovoj seriji tekstova nema govora ni o kakvom snobizmu, već isključivo o čistim računima sa samim sobom jer nošenje upadljivog lažnjaka kupljenog za pare za koje može da se kupi manje izvikan komad garderobe je zabrinjavajuće slično lepljenju Ferrari oznaka na bilo koji crveni automobil – postupak koji neće zavarati apsolutno nikoga, a čak neće biti ni simpatičan.

Lacoste je jedna od najčešće falsifikovanih odevnih marki, a uz sve mere predostrožnosti, desi se da neka kopija procuri na domaće aukcijske sajtove. Cene koje se kreću od jedne do oko pet hiljada za razne artikle mogu da povuku na kupovinu, ali je pitanje šta se za te pare dobija. Stoga, evo brzog vodiča za prepoznavanje pravog krokodila.

Prva stavka, ona po kojoj je najlakše naći lažnu polo majicu je etiketa. Veličina se nalazi u gornjem levom uglu i nije obeležena slovima, već crvenim brojevima, od 2 do 9, pri čemu 2 okvirno odgovara veličini S. Bilo koje etikete koje ne izgledaju kao pomenuta otpadaju, dakle u obzir ne dolaze La chemise Lacoste etikete i etikete sa slovnim oznakama veličina. Osim etikete sa jasno i detaljno izvezenim krokodilom iza nje je ušivena još jedna, na kojoj je tamnozelenim slovima ušiveno „Designed in France Made in Peru“ Druga unutrašnja etiketa se nalazi u donjem delu majice, sa desne strane i imaće natpis *DEVANLAY*.

Druga stavka su dugmad, a ima ih dva, ili u slučaju prugastih polo majica tri. Uvek su beli, pravljeni od sedefa, ušiveni vertikalno i imaju jasno definisano ispupčenje. Dugmad originalnih Lacoste majica nema nikakav natpis na sebi.

Dalje, krokodil se nalazi na levoj strani majice, čeljustima okrenut od dugmadi, na pola puta između drugog dugmeta i uvek porubljenog šava, a u slučaju prugastih majica između drugog i trećeg dugmeta. Gotovo uvek, biće oivičen belom linijom i uvek je iste veličine, takođe i bez skrivenog natpisa Lacoste unutar tela. Krokodil je zasebna aplikacija i nije direktno uštepan u majicu. Osim krokodila, ne postoji ni jedan drugi vez na majici poput natpisa La chemise Lacoste na rukavu. Krokodil na prugastim majicama je manji. Takođe, majica ima razdvojen donji porub.

Ukoliko slike to detaljno ne pokazuju, ne ustručavajte se da pitate prodavca za sve informacije koje nije izneo, a mi se nadamo se da smo ovim vodičem pomogli. Sledeći put ćemo pričati o drugim kultnim komadima odeće koji se zbog svoje popularnosti često nalaze na meti falsifikatora.

 

Izvor fotografija 1, 2, 3