Koja je prava cena za flašu vina? Ako želimo kvalitetno vino, koliko treba da košta? Da li cena opravdava kvalitet? I koji je pravi odnos cene i kvaliteta? Malo smo se pozabavili tom temom.

Uopšteno govoreći, dobro vino može koštati između 5 i 200 €. Okej, priznajemo, ta vredna 200 € ne bi trebalo da budu samo dobra, već prava bomba! Iskreno, ako platimo vino 200 €, nismo platili samo kvalitet, već smo platili i brend. Vrhunska vina retko prelaze cenu od 70 €. Šta dobijamo za taj novac, o tome ćemo drugom prilikom.

Ako govorimo o najnižem cenovnom rangu unutar gore pomenutog, onda pričamo o vinu koje košta između 5 i 25 €. S obzirom da mi nismo proizvođači, već uvoznici, govorićemo o uvoznim vinima. Ako nešto, na primer, u Italiji košta 5 €, kod nas je minimalno 9 €, jer uključuje carinu i zavisne troškove nabavke. Dakle, ako se pitate koliko bi trebalo da košta odlično uvozno vino, odgovor je između 10 i 30 €. Za, recimo, 10€  možete naći sasvim korektno vino. Ali da li je korektno dovoljno?

Ne za nas! Mi želimo vino koje nas uzbuđuje, koje je toliko dobro da svaki gutljaj već traži sledeći! Mi želimo vina koja pričaju priču o mestu, ljudima, kulturi… Mi ne želimo predvidljivo vino iz kooperative, niti iz franšize! Mi želimo vino sa imenom i prezimenom! Mi želimo vino za koje nismo sigurni kakvo će biti u sledećoj berbi, ali za koje znamo da ima kapacitet da inspiriše! Takvo vino može da se nađe za 10€, ali ređe nego što mislite! Međutim, uz malo više iskustva i sreće, za 15€ možete pronaći predivne flaše koje izlaze iz rutine!

Velika proizvodnja nije uvek loša stvar dokle god vino izražava regionalni karakter. Mi, u 105 pa opet , često biramo i vinske gigante kao što su Chateau d’Esclans i Emilio Moro, a ubrzo ćemo vam predstaviti i vina sa malih poseda, ekvivalentne domaćoj proizvodnji.

Nećete se susresti sa Napom, Barolom ili šampanjacem za tu cenu, ali pronaći ćete vina iz manje poznatih regija, često čak ni vina sa geografskim poreklom (da li zbog toga što stil vina još uvek nije etabliran ili zato što je vinara mrzelo da se zanima sa birokratijom), koja su ocenjena najvišim ocenama vinskih kritičara i magazina. Pronaći ćete možda čak i nepoznate sorte, što je zaista predivno, jer često samo ime da je nešto Cabernet Sauvignon ili Pinot noir je dovoljno da doda nekoliko evra na cenu. A mi želimo da vam ponudimo najbolja vina za najbolju cenu!

U saradnji sa vinskim distributerima 105 pa opet, 105. pratilac naše fan strane na poklon dobija bocu Sutor Šardonea iz 2009. godine, vina sa zaštićenim poreklom iz slovenačke Vipavske doline. Ako niste broj 105, ne brinite, biće prilike i opet.