Jaguar je školski primer savršeno izvedene obrnute kolonizacije, u kojoj se firma dovedena do propasti za kratko vreme potpuno preporađa. Od kako je indijska Tata grupacija preuzela Jaguar, kompanija doživljava ponovni procvat.  Uz potpuni redizajn uvek tradicionalnog XJ, ugašeni su X i S Type, a umesto njih, u nižoj klasi automobila sa četvora vrata (ipak osetno višoj od prerušenog Ford Mondea i Jaguara baziranog na najlošije prodavanom prethodniku), predstavljen odlično prihvaćeni XF. Pa onda XFR, njegova jača, superčardžovana verzija sa 503 rasna engleska konja… A kada su sportski automobili u pitanju, promena nije bilo mnogo. XK je ostao u ponudi kao veoma zahvalan sportista, popularan kako u matičnoj Engleskoj, tako i u ostatku Evrope i u Americi. Jaguarovi kupei uvek su bili pokazatelji stila, ličnog uspeha i zadovoljavajućeg bankovnog računa, te se čini da ih je upravo to najbolje prodavalo. Sama činjenica da se XJS bez gotovo ikakvih promena proizvodio i prodavao od 1975. do 1996. pokazuje da bez obzira na loš kvalitet za jedan prestižan automobil, za Jaguarov kupe uvek ima kupaca. Pa makar samo kao dekoracija u garaži, ili pak u spontano oformljenim džentlmenskim klubovima u preskupim zvaničnim servisima.

Vođeni tom filozofijom, čelnici kompanije poželeli su da vernim kupcima prošire izbor u klasi, a novim modelom privuku nove generacije. U Parizu predstavljen pre nekoliko dana, Jaguar F-Type je novi član najprestižnije porodice mačaka. Svoju premijeru je takođe dobila i obučena Lana del Rej, kao novo zaštitno lice brenda. Za sada samo kao kabriolet, novi JAAAAG nikako nije porodični automobil. Dva sedišta i 200l prtljažnika dovoljna su za dve osobe sa jako dobrom sposobnošću pakovanja. Elegantno telo dizajnirano na osnovu koncepta C-X16 napravljeno je u potpunosti od aluminijuma, dok se platneni krov pri brzinama do 30km/h podiže za 12 sekundi. Pri većim brzinama, dodatnu stabilnost na putu pruža aktivni spojler. Kvake su takođe morale da ispaštaju zbog aerodinamike, te su u potpunosti u ravni sa karoserijom. Dok je V6 model izuzetno elegantan, V8 je dosta agresivniji, sa većom haubom i četiri izduva, umesto dva postavljena na sredini. Iako se od njegovog najavljivanja šuška o tome, F-Type ipak ne može biti nazvan naslednikom čuvenog E-Type Jaguara. Dvadeset prvi vek je zašao u drugu deceniju, te čak i najtvrdoglaviji pobornici Jaguarovog tradicionalnog dizajna, među kojima sam, priznajem, i ja moraju jednom da pokleknu. Jadikovanje nad sudbinom XJ koji je popio serum aktuelnosti ništa nije promenilo i Jaguar je sa novim izgledom ponovo kompetentan da se nametne kao pravi izbor i van Engleske. Oživljavanje jedne legende i retro patetika koja uz taj čin ide nikako nisu opcija, a posebno ne modelom koji nije vrhunac ponude, što je E-Type svojevremeno bio. Ne želim da kažem da je F-Type loš, ni ružan. Naprotiv, izgleda sjajno, ali osavremenjavanje E-Typea zahteva mnogo veću hrabrost i inventivnost u dizajnu.

Kritiku na stranu, novi Jag iznutra izgleda sasvim pristojno i oku prijatno, mada nekako bezlično. Niska tabla, kokpit okrenut vozaču i visoki stub menjača održavaju već definisani, a opet modernizovani izgled pravog britanskog roudstera. Potpuno odsustvo drveta pomalo je neobično za Engleze, ali kako šef dizajna Jan Kalum kaže, osim na volanu, nije ga imao ni E-Type, pa to nikome nije predstavljalo problem. Zanimljivost u enterijeru su centralni aktivni ventilatori koji se izdižu iz konzole, ne narušavajući izgled table kada to nije potrebno. Ako kombinovani zvuci motora i vetra nekim slučajem dosade, u standardnu opremu ulazi Meridian audio sistem od 10 zvučnika i 770W snage.

Uprkos tome što je manji od alfa mužjaka u vrsti, F-Type nikako ne zaostaje kada su snaga i sprint u pitanju. V6 motor od 3 litra oslobađa 340 konja (F-Type), u superčardžovanoj verziji 380 (F-Type S), a petolitarski V8 495 (F-Type V8 S). Sprint 0-100km/h varira od 5.1s, preko 4.8 do 4.2s. Nije potrebno, ali neka se pomene, pogon je na zadnjoj osovini. Nedostatak manuelnog menjača ježi ljubitelje i kada je ovaj automobil u pitanju. Naime, novo Jaguarovo mače poseduje isključivo ZF osmostepeni automatski menjač sa mogućnošću menjanja brzina na papučicama iza volana.

Kada se sagleda konkurencija, Jaguar ima veoma odgovoran zadatak. Za razliku od Porschea, imao je svoje uspone i padove, a Aston Martin je uvek važio za prestižnije rešenje u dilemi između dve marke. Nissan GT-R je automobil drugačije filozofije, boljih performansi, a istog cenovnog ranga. BMW Z4 za sobom ima već desetogodišnju tradiciju. A tu je i Mercedes-Benz SLK koji ponovo izgleda kao muški automobil, a u 55 AMG verziji tako i ide. Bez obzira na to što je Jaguar na automobilskoj sceni duže od Porschea, Ferrarija i Lamborghinija, nije uvek imao vetar u jedrima koji tek sada dobija i vreme je da se vrati gde mu je mesto — na samom vrhu. Samo ovim modelom to svakako neće uspeti, ali kompanija očekuje kakav-takav profit. F-Type kupe je najavljen (uz nagađanja o širenju agregata koji se kreću od 2.0l do još ekstremnije pripremljenog 5.0l za R verziju), ali Jaguaru fali još modela kojima će popuniti i druge segmente u tržištu. Cena koja se kreće od 60 do 90 hiljada funti svakako ostavlja mnogo alternativnih pravaca razmišljanja samo u pomenutoj klasi, i nadam se da će Jaguar u bici za svoj deo kolača uspeti da osvoji dovoljno potencijalnih kupaca. Na posletku, C-X75 mora od nekog novca da se napravi…

 

Fotografije: Jaguar