Treći po redu dugometražni film Kventina Tarantina bio je prilično iznenađenje. Posle dva neponovljivo dobra filma za koje je sam pisao scenario, poznati reditelj odlučuje da se ugnezdi u blaxploitation žanr. Međutim, za razliku od niskobudžetnih filmova iz sedamdesetih godina, Tarantino nije želeo da pošalje poruku mladim Afroamerikancima kako ostati pseudomoralan u pseudomoralnom represivnom sistemu i pobediti ga svojim lukavstvom. Bivši radnik u video klubu je samo pravio omaž andergraund klasicima koje je sa uživanjem gledao pre nego što se oprobao kao režiser. Brzo stečena reputacija najperspektivnijeg reditelja u Holivudu omogućila mu je da za svoj novi film okupi grupu vrsnih glumaca i snimi još jedno umetničko delo iz predgrađa Los Anđelesa.

Pošto je napisao scenario, baziran na knjizi „Rum Punch“ Elmora Leonarda, Tarantino je izvršio po koju izmenu: Džeki Braun je postala Afroamerikanka, samo da bi Pem Grajer, zvezda blaxploitation filmova ostvarila glavnu ulogu. Semjuel L. Džekson zamenio je svoje crno odelo i afro frizuru Kangol kapicama i dugom peglanom kosom, a Majkl Kiton kostim Betmena kožnom jaknom i policijskom značkom. Najveća zvezda filma je svakako Robert de Niro, u maloj ali savršeno izvedenoj ulozi, a tu su još i Bridžit Fonda i Robert Forster, detektiv iz raznih TV serija, čija je karijera doživela preporod posle nominacije za Oskara za sporednu ulogu. Komičaru i glumacu Krisu Takeru Jackie Brown je bio treći film te godine, pored Petog Elementa i Money talks, kod nas prevedenog kao Novac vrti.

Najveće zamerke filmu upućivane su jer nije bio natopljen adrenalinom, akcijom i nasiljem, za razliku od Petparačkih priča i Uličnih pasa, već je mnogo više bio koncentrisan na građenje likova. Film nije tarantinovski, ali je Tarantinov. Priča je višestruko zapletena, ali hronološki ispričana (uz fantastičan rašomonski pregled događaja iz različitih perspektiva), tu su dugi kadrovi, fetiš prema stopalima i Umi Turman, likovi ponovo pripadaju kriminalnom miljeua jedan od zanimljivijih blaxploitation detalja su opisi scena u formi titlova. Sama priča se vrti oko stjuardese, žene srednjih godina, koja biva uhvaćena sa ilegalno prenesenim novcem. Kada je suočena sa zatvorskom kaznom, ona pokušava da se izmigolji iz višestruko opasne situacije koristeći svoje ulično iskustvo. Da li će uspeti da pobegne i od zatvora i od paranoičnog trgovca oružjem, ostavljamo vama da saznate.

Ako ste ljubitelj soula, film će dobiti još jednu dimenziju zbog tradicionalno sjajne muzike iz filma, koja dodatno boji atmosferu u scenama. Bobi Vomak, Bil Viters, Džoni Keš The Delfonics i drugi izvođači nastavljaju tradiciju dobrih nota u Tarantinovim filmovima. Ako želite da istražite jedan novi filmski pravac, Jackie Brown je odličan početak.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4