Pričali smo sa Zoranom Jovanović, našom najpoznatijom modnom blogerkom, na temu stila odevanja kod muškaraca. Evo šta nam je ova mlada dama rekla. Da vas upozorimo — ukoliko želite da nastavite da nosite naše voljene polo majice, hitno krenite da igrate tenis ili golf!

P: Kakvi su tvoji pogledi na mušku modu?

O: Muška moda je jako zanimljiva, ali problem u Srbiji je taj što čim neko iskoči iz šablona i malo drugačije se obuče odmah idu čudni pogledi i reakcije.

P: Generalno, kod nas žene obraćaju više pažnje na svoj stil i izgled uopšte nego muškaraci. Šta misliš, zašto je to tako?

O: Muškarac obuče isprane farmerke, starke i belu majicu i izgleda kako mi nikada nećemo koliko god se spremale i šta god stavile na sebe. Njima je lakše!

P: Šta najvise utiče na stil? Godine, okruženje, nešto treće ili sve to zajedno?

O: Okruženje. Mada i godine su bitne. Dečku od 18 i čoveku od 30 neće isto stajati odelo. A ima li šta lepše od toga! Stil se gradi godinama, ali džabe ako se ne krećete u društvu koje to podržava ili gde štrčite. Mislim da su najbolje obučeni muškarci u Srbiji ili oni koji ne žive ovde ili oni koji su mnogo putovali. Generalno najbolji stil imaju Italijani. Tako da je najviše do okruženja.

P: Klasika ili trendovi kada su muškarci u pitanju? Da li je zenama lakše da eksperimentišu sa svojim stilom?

O: Kad muškarac eksperimentiše, odmah svi misle da je okrent istom polu i to je najveći problem i razlog zašto su svi isto obučeni. Žene tu imaju neku veću slobodu, ali ja ipak više volim da vidim fenomenalno obučenog muškarca nego ženu.

P: Gde muškarci najviše greše kada je odevanje u pitanju? Šta te od tih grešaka najviše odbija i postoje li neki komadi odeće koje treba „zakonom zabraniti“?

O: Ja ne volim majice sa kragnicom i to kad vidim na nekome, meni se okrene stomak. Najlepši muškarac na svetu će mi biti najružniji u takvoj majici, a najružniji muškarac na svetu može da mi bude najlepši u beloj majici na v izrez. To treba da se ostavi tatama, dedama i onima koji igraju tenis ili golf. Samo je njima oprošteno.

P: Koliko pažnje treba posvećivati detaljima? Koji su ti omiljeni muški aksesoari?

O: Kape! Ali one široke, spuštene kao da će pasti. Sat, kaiš i cipele. Detalji kod muškarca nisu potrebni, ali svako mora da ima neki prepoznatljiv pečat.

P: Šta svaki muškarac treba da ima u ormaru ove zime?

O: Tu spuštenu kapu, belu strukiranu košulju i veliki džemper na raskopčavanje u sivoj boji.

P: Kada bi birala jedan komad odeće koji najbolje govori o nečijem stilu, koji bi to komad bio?

O: Košulja ili pantalone. Mnogi muškarci kupuju te dve stvari za broj veće i ne misle da je to veliki problem. Stvari, osim ako nisu označene sa baggy, treba da budu uz telo. Farmerke tu ne računam, naravno, ali pantalone da.

P: Da li misliš da je stil samo ono što oblačimo ili nešto više od toga i šta bi poručila onima koji svoj stil jos uvek pronalaze?

O: Stil je način zivota. Muškarac mora da bude “full package“. Da zna da izabere vino u restoranu, da ume da izabere poklon, da ume da naruči hranu… Džabe mu fenomenalna garderoba ako je vrhunac da zna šta je Moët i da naruči pljeskavicu.  A što se tiče onih koji se tek pronalaze, mislim da treba da se opuste i da se ugledaju na strance, jer oni nose naizgled nespojive komade, a izgledaju fenomenalno. Ako vam nije do eksperimentisanja, plave farmerke (ne teget!), bela košulja ili majica i starke su uvek proveren izbor s kojim nema promašaja!

Hvala na odgovorima, Zorana, bilo je zadovoljstvo popričati sa tobom! A sada, odosmo na tenis!

 

Fotografije