Posle vodiča o prepoznavanju originalnog krokodila, iz Francuske, ispod, po ili preko Lamanša stižemo u London, prestonicu dobrog stila i lošeg vremena, te drugi članak o razlikovanju originala od falsifikata posvećujemo čuvenoj Fred Perry polo majici. Do detaljnije istorije kompanije, dovoljno je znati da je brend predstavljen 1952. na Vimbldonu, a da su ga, posle tenisera, počev od šezdesetih prihvatile i proslavile mnoge podkulture širom Engleske, tako da uz Ben Sherman košulje, Fred Perry postaje statusni simbol među engleskom omladinom. Najpopularniji komad garderobe ostao je polo majica koju su nosile mnoge muzičke, filmske i sportske zvezde, od kojih su najskorije Bredli Vigins, prvi Britanac koji je osvojio Tour de France, teniser Endi Marej i tragična diva Ejmi Vajnhaus.

Naravno, uz planetarnu popularnost došlo je do mnogih pokušaja kopiranja čuvene majice, a u proteklih nekoliko meseci, Srbija je preplavljena kopijama, najčešće crnim sa neon prugama, pogrešnim čak i na originalnim majicama. Sa demistifikovanjem krećemo spolja, od venca, dugmadi i pruga na kragni i rukavima (majice dugih rukava imaju ih samo na kragni). Klasičan dizajn majice nije se menjao šezdeset godina, te će se ona uvek zakopčavati sa dva dugmeta. Oni će biti iste boje kao majica i imaće ugraviran Fred Perry natpis. Ako je majica višebojna, dugme će biti boje podloge, tako da je moguće da dva dugmeta budu različita. Lovorov venac se nalazi sa leve strane, okvirno između drugog dugmeta i poruba, nekad i malo ispod (kako najzagriženiji obožavaoci kažu blizu srca, zavisno od veličine), i uvek će izgledati tačno kao na slici ispod, detaljno i pedantno izvezen. Varijante sa potpuno okruglim vencom i onim koji više liči na dve prekrrštene lovorove grančice ne dolaze u obzir. Takođe, venac je jedini vez na celoj majici i nigde se neće pojaviti nijedan drugi natpis. Donji porub na majici nema šliceve, a pruge su jednake debljine.

Iznutra, postoje dve stvari na koje treba obratiti pažnju. Etiketa sa veličinom je plave boje, slovne numeracije, i u slučaju da u pitanju nije neka specijalna edicija, izgledaće kao na slici iznad. Slova su oštro izvezena, venac postavljen iznad natpisa Fred izgleda drugačije nego onaj na majici i sama etiketa je zašivena na kragnu. ispod nje, na spojnici kragne i leđa, zašivena je etiketa 100% cotton pique, a kad smo kod materijala, pamuk od kojih su napravljene treba da bude prijatan na dodir, sitno vezen i mek. Made in England/Italy garderoba ima drugačiju etiketu, sa zlatnim vencom u sredini i veličinom u centimetrima i inčima. Ako majica ima nešto nalik kombinaciji ove dve, poput zlatnog venca u sredini, a slovne veličine, to nije to i u pitanju je sigurni lažnjak.

Druga etiketa nalazi se na desnoj strani ušivena pri dnu majice. Na njoj je rezervno dugme ušiveno u venac približno iste veličine. Na njoj se nalazi i kôd majice — na primer M1200/506/1950/207, pri čemu je M1200 oznaka za polo majicu kratkih rukava, a 506 za boju — crnu sa žutim prugama. Na našoj slici te etikete, M4231/811 označava polo majicu dugih rukava crne boje sa dve sive pruge. Sistem nije nimalo jasan, ali očigledno postoji. Iza nje, zašivena se nalazi manja etiketa sa adresom kompanije. Obe etikete su svilenkaste strukture.

Etiketa sa cenom zaobljena je na krajevima, teget boje sa dve pruge, belom i svetloplavom i ima Fred Perry natpis i venac poput onih sa etikete na kragni i napravljena je od tankog mat kartona. Po pravilu, zakačena je teget koncem na drugo dugme na majici.

Ovaj kratki vodič može se primeniti na sve modele iz regularne Fred Perry kolekcije. Košulje, džemperi, jakne, čak i kačketi imaju iste etikete. Međutim, tokom 60 godina postojanja, kompanija je sarađivala sa brojnim dizajnerima, poznatim licima, čak i bendovima te su neke etikete i detalji drugačiji, na primer, neki primerci iz Laurel Wreath kolekcije imaju izvezen kružni venac i crno-belu etiketu najsličniju onoj sa garderobe proizvedene u Engleskoj, majice nastale u saradnji sa japanskim brendom Comme des Garçons imaju izvezeno CDG ispod venca… Ako vas neki detalji na tu temu zanimaju, ili imate neku dilemu, slobodno pitajte, tu smo da odgovorimo!

 

Izvori fotografija 1, 2, 3