De Tomaso Pantera bila je savršen spoj italijanskog dizajna i američke snage otelotvorene u Fordovom Cleveland 5.8l V8 motoru i telu (koje je doduše dizajnirao Amerikanac) ručno izrađenom u radionici Carozzeria Vignale. Nažalost, savršenstvo tog spoja bilo je samo mrtvo slovo na papiru, dok je u realnosti priča bila potpuno drugačija. Kvalitet izrade bio je naprosto užasan, bili su skloni rđi, a elektrika je bila u rangu britanske. Nekoliko primeraka se gotovo raspalo prilikom fabričkih testiranja. Međutim, Pantera je zapala za oko kralju rokenrola, inače velikom ljubitelju četvorotočkaša, a doživljaji koji su njih dvoje preživeli ušli su u istoriju automobilizma kao sastavni deo priče o sumnjivom kvalitetu najikoničnijeg italoameričkog superautomobila.

Žuti De Tomaso ušao je u Elvisov život 1974. godine, kao poklon za tadašnju devojku Lindu Tompson. Kao svaki pravi ponosni Amerikanac, Kralj se nije libio da Fordov V8 upregne do granica. Bar onda kada mu je ostatak automobila to dozvoljavao… A kada nije, Elvis bi, ponovo, kao svaki pravi ponosni Amerikanac pribegao prijatelju koji nije bio sklon izdaji. To je bio pištolj, ozloglašeni ubica televizora, čija je zrna i nesrećni automobil više puta okusio.

Jednom prilikom, Kralj je posle duge, glasne i žučne svađe sa Lindom odlučio da tačku na istu stavi u potpuno filmskom stilu, uz dim i škripu guma duž ulice. Sve je teklo po planu, do trenutka kada je stavio ključeve u bravu automobila koji je odbijao da upali. Bez trenutne doze adrenalina, ponosa i efektnog završetka rasprave, besni i tada već podgojeni Presli, osvetio se automobilu pucajući svuda po kabini.

Posle raskida sa Lindom, Elvis je zadržao Panteru ali ju je retko vozio, isfrustriran nedostatkom ikakvog kvaliteta. Kako se njegov prijatelj Džordž Klajn priseća, Presli mu je pričao kako je automobil jednom prilikom zamro na putu. U pola besnog monologa o tome kako je čekao vozača koji će ga vratiti za Grejslend, Elvis je iznenada potegao pištolj i ispalio metak u njega, ponovo. Odmah posle, automobil je uspeo da upali… Mirna Smit, jedna od pevačica njegove prateće grupe The Sweet Inspirations, takođe se priseća obračuna, kada je, ovog puta iz nepoznatog razloga jedan metak završio u kontrolnoj tabli Pantere.

Koliko je još puta ova žuta Pantera osetila bes Elvisov, nije poznato, ali je sada, mnogo godina posle njegove smrti konačno našla mir u privatnoj kolekciji Boba Petersena, izdavača kultnih časopisa Hot Rod i Motor Trend. Ožiljci iz njene burne prošlosti i dalje su vidljivi, te volan pozajmljen sa Ford Caprija, ukrašen rupama od metaka, i dalje stoji u kabini, čuvajući legendu o Elvisu i Panteri za buduće generacije ljubitelja rokenrola i automobila.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4