Socijalistička arhitektura dokazano nije donela ništa dobro kada je u pitanju estski pečat gradova u pitanju. Sive, sirove, kutijaste i krajnje nekreativne zgrade bez ikakvih ukrasnih elemenata, osim par izuzetaka, naružile su urbani pejzaž u kom god gradu da su iznikle u posleratnim godinama. U takvoj nepodnošljivoj dosadi življenja, jedino što čovek osuđen na stan u socijalističkoj građevini može da uradi je da u potpunosti promeni njegov enterijer.

Upravo takav slučaj vam prikazujemo danas. Posle prošlogodišnjeg susreta sa kreativnim umovima, ovaj stan od 75 kvadratnih metara pre liči na njujorški loft nego na još jedan od mnogo stanova u socijalističkim građevinama u Nišu (Beogradu, Novom Sadu…). Prva stvar koja je promenjena bila je rušenje svih nepotrebnih pregradnih zidova koji su odgovarali pređašnjim životnim navikama. Elementi konstrukcije zgrade koji nisu mogli da budu promenjeni dobili su novu funkciju, te tako jedan noseći zid oko sebe okuplja kuhinju, šank, ostavu i briljantno izvedenu biblioteku.

Stan je tako podeljen na dve velike celine, od kojih je jedna otvoren dnevni boravak, dok se spavaći deo nalazi u potpunoj privatnosti. Kolorit u stanu praktično da ne postoji, a materijali u njemu korišćeni su hladni, poput granitne keramike, ali ga to ne čini manje prijatnim i životnim od drugih, toplijih stanova sa obiljem drveta, zelenila i šarenim tepisima. Utrenirano oko će odmah primetiti Le Korbizijeovu LC3 sofu i LC4 stolicu, kao i Imsovu stolicu za ručavanje koja je u ovom životnom prostoru vezana za radnu površinu. Stolovi sačinjeni od čelika i stakla imaju točkove i kao takvi u mnogome olakšavaju i ubrzavaju transformaciju stana. Međutim, uz sve ove atraktivne elemente koji uključuju i Supernatural stolice Rosa Lavgrava, posebnu poslasticu predstavlja viseća stolica u dnevnom boravku, delo niškog arhitekte i dizajnera ovog enterijera, Saše Buđevca. Dekoracija stana je svedena, ali veoma efektna, s obzirom da na jedinoj slici u stanu gledate u Sali Gardner u galopu. Kada se sve sumira, ostaje nam jedino zaključak da je za kreiranje savršenog stana jedino potrebna jasna vizija, za koju ništa nije prepreka.

 

 

Fotografije: www.arhitekturabudjevac.com