Neko nepisano pravilo glasi da su arhitekte bile zadužene za stolice i fotelje, a dizajneri za lampe, rasvetu i manje više sve drugo što vam padne na pamet. Predstavljamo vam pet lampi koje predstavljaju značajne primerke istorije dizajna i deo istorijskih industrijskih proizvoda koji su na ovaj ili onaj način doprinele razvoju rasvetnih tela.

Kastiljoni Arko

Akile i Pjer Đakomo Kastiljoni, dva od tri brata, bili su italijanski industrijski dizajneri koji 1962. godine stvaraju Arko lampu, jednu od četiri lampe sa prvobitnom kancelarijskom namenom. Recept se sastojao iz Karara mermernog postolja i obilja aluminijuma. Karara je grad u Italijanskim Alpima i poznat je po obradi i nalaženju mermera. Iz tog grada, mermer putuje po Italiji još od doba Rimljana. Koncept je glasio ovako: treba da se osvetli čitava soba ali bez ikakvog bušenja plafona i ugradnje lustera. Ovu podnu lampu krase njene skladne proprcije, sjajan kvalitet završne obrade i njena bezvremenost. Čak je svojevremeno emitovana i reklama sa atletom koji na njoj radi zgibove, aludirajući na njenu izdržljivost i stabilnost. Veličinom i dizajnom, ova lampa je ispunila zadatak rasvete i pritom ušla u istoriju modernog dizajna.

Paluko Fortuni

Marijano Fortuni bio je španski modni kreator rođen 1871. godine u Granadi. Inspirisan radovima Riharda Vagnera, počinje da se interesuje za gotovo sve grane umetnosti. 1907. godine eksperimentišući sa svetlom u svom domu u Veneciji, na veoma čudan način je došao na ideju da, umesto tvrdog abažura, koji se inače koristi na reflektorima i lampama, stavlja parče tkanine. Zbog široke palete dezena, platno se ispostavilo kao pravi pogodak, pa je tako jedno rešenje zadovoljavalo gotovo sve kupce. U osnovi stoji u tri tačke i na gotovo idealan način raspoređuje težinu, pritom ne narušavajući svoje sjajne proporcije. Danas veoma skupa, veoma tražena, malo rasprostranjena i sa malo bojenih rešenja, ova lampa i dalje krade prste iz džepova i uporno ih uperava u sebe.

Artemide Tolomeo

Ikona stonih lampi, dizajnirana od strane Mišel DeLuki i Đankarla Fasine 1986. godine. Proizvodila ju je firma Artemide. Sastojala se iz teškog postolja i dve aluminijumske prečage, dok je glava tj. abažur bio pomičan 360 stepeni. 1989. godine osvaja Compasso d’Oro nagradu za dizajn i postaje jedna od najprodavanijih. Kasnije ova lampa donosi jedno od posebnih inovacija a to je da se pri dužoj upotrebi, abažur ne zagreva i može se pomerati rukom bez opasnosti da se izgorite. Dan danas je nezamenljiva u raznim arhitektonskim i dizajnerskim studijima, kao i u radionicama i modelarnicama. Međutim daljim razgledanjem po internetu, uviđam da je sve više ima i u, takoreći, civilnoj upotrebi. Veoma se lako uklapa u bilo kakav ambijent i odgovara svakoj potrebi. Klasika za svačiji džep i ukus.

Artemide Ticio

Iz istoimene firme nam dolazi još jedna radna, a svakodnevna lampa. U pitanju je model Ticio i nastao je 1972. godine. Dobitnica nagrade Compasso d’Oro 1979. godine. Dizajn potpisuje Rihard Saper, nemački industrijski dizajner. Kao i gore navedena, i ova lampa ima svoju najveću upotrebnu vrednost u studijima i radionicama. Na prvi pogled stroga i rezervisana, čvrsta i stabilna, ova lampa je, poput fotelje Barselona, osvajala svojom gordošću i cenom. Krasi stolove kabineta raznih visokih funkcionera i poslovnih ljudi. Danas, one se nalaze izložene u Muzeju Modernih Umetnosti i Metropoliten Muzeju Umetnosti. Dobitnica nagrade Compasso d’Oro 1979. godine. Halogenu sijalicu držala su dugmad koju danas upotrebljavamo na jaknama, pantalonama, šortsevima…

PH Lampan

Lampan je bio deo serije Artičoka, kako je nazvao svoj pravac Pol Heningsen. Danski arhitekta i kritičar, 1958. godine stvorio je čitavu gamu lampi i lustera. Varijacije su bile vezane za broj ponavljanja i način na koji su kraci bili povezani. PH Lampan 4.5/4 je tu verovatno najumereniji, a opet je dovoljno otkačen za ostatak sveta. Može se upotrebiti u gotovo svim prostorijama, jer su njegova stilizacija i savremenost bezgranični. Zamislite da u jednoj osobi imate dete abnormalne maštovitosti i energije, i jednog zrelog, odraslog i ostvarenog muškarca sa vrha Vol Strita. To je PH Lampan.

 
Izvori fotografija 1, 2, 3, 4, 5