Pomalo je nepravedno što američki dizajner Tom Braun svoje prvo pojavljivanje našim stranicama ima van stilskog odeljka, međutim, za takav propust postoji jedno veoma snažno opravdanje — njegov stan na Menhetnu je sjajan i, što je još bitnije, potpuno izvodljiv u realnosti, čak i ako niste svetski priznat kreator koji oblači Mišel Obamu, prvu damu SAD.

Poznat kao majstor sivih odela i revija koje svojom uvrnutošću razbijaju njihovu monotoniju, Tom Braun je takođe i jedini čovek na planeti kome je dozvoljeno da uz odela nosi kratke pantalone. U takvom prepoznatljivom izdanju, sa kardiganom koji je zauzeo mesto sakou, dočekao je redakciju magazina Architectural Digest i upoznao ih sa svojim životnim prostorom skromnih dimenzija. U poređenju sa kućama većine poznatih ličnosti, 74 kvadratna metra, koliko Tomov stan broji, zvuče prilično deminutivno, ali na kraju krajeva, toliko prostora je za Njujork i više nego dovoljno, a sa terase od oko 30 kvadrata, ukrašene Salterinijevim stolicama, pruža se pogled na njujorške oblakodere.

Smešten u zgradi iz tridesetih godina, vremenu kada je arhitektura u Njujorku bujala, dvosobni stan je opremljen nameštajem slavnih industrijskih dizajnera, mahom iz prve polovine dvadesetog veka. U dnevnoj sobi, uz Dunbar sofu i lampu sa potpisom T.H. Robsdžona-Gibingsa, tu su i stolice, sto i barska kolica Žaka Adnea. Čini se da je Braun gaji posebne simpatije prema tim pokretnim stolovima, budući da ih u stanu ima još dva, a sva tri su opremljena antikvarnim čašama. Uz barska kolica, Braun je veliki ljubitelj stonih pokazivača vremena, te je Jaeger-LeCoultre sat, smešten na kaminu, perjanica kolekcije u dnevnom boravku.

Tek spavaća soba otkriva Braunov karakter — posteljina na krevetu je u sivoj nijansi i njegov je dizajn za Moncler, a uz noćne stočiće Đoa Pontija i stalak za novine Matjua Mategoa, prostor krasi i aktn tašna sa Tomovim potpisom. Zidove soba krase slike Majkla Hejnija, zamenika urednika časopisa GQ, dok se u niši u dnevnoj sobi nalazi i kolaž koji potpisuje umetnički studio McDermott & McGough. Još jedan zanimljiv dekorativni detalj je nagrada Saveta modnih dizajnera SAD na prozoru kupatila. U svojoj nameri da stan ne bude pretrpan, Braun je svakako uspeo, doduše uz pomoć Dejvida Biskeja, poznatog njujorškog trgovca antikvarnim nameštajem.

U poređenju sa velelepnim i nepotrebno nakićenim zdanjima drugih poznatih modnih mogula, Braunov stan predstavlja pravo osveženje. Njegov jednostavan i diskretan stil čini ovaj stan vrlo inspirativnim prostorom, iako, istini za volju, komade nameštaja velikana industrijskog dizajna, posebno iz minulih decenija, gotovo sigurno ne mogu da pronađu ni najuporniji urbani arheolozi sa ovih prostora.

Fotografije: Architectural Digest