Gotovo je nemoguće da je nikada niste videli na stranama magazina, u salonu nameštaja, na filmu, a da pritom niste pomislili da želite da sedite u njoj istog tog trenutka. Ili možda ne samo da sedite, već da odspavate, pročitate neku dobru knjigu ili se opustite uživajući u velikoj šolji toplog čaja ili čaši viskija sa dve-tri kocke leda. Ta velika, moćna, dvodelna fotelja modernog izgleda, iskonski lep komad nameštaja izgleda kao pre nekoliko dana odobren rad mladog i inovativnog industrijskog dizajnera, ali, njen izgled je preko pola veka star. Ovo je priča o verovatno najudobnijoj fotelji na svetu.

Dizajnirao ju je bračni par, ne braća, o neuki ljudi, Ims, Čarls i Aleksandra (poznatija kao Rej), renesansni ljudi zarobljeni u modernom vremenu, dizajneri nameštaja, igračaka, arhitekti, filmadžije, novinari… Kako su bili prijatelji sa Bilijem Vajlderom, rediteljem kultnog filma Neki to vole vruće, često su ga posećivali na setovima. Ono što im je zapalo za oko je način na koji se Bili odmarao u pauzama. Naime, imao je običaj da spoji stolice kako bi imao mesta za noge, što je bio okidač za novu ideju koja se rodila u umovima dizajnera. Za razliku od kolege Bilija kome je njegov nesvesni dizajn nameštaja bio sasvim dovoljan, Čarls i Rej su ideju razvijali unutar svog dizajnerskog studija, malo po malo stvarajući istoriju industrijskog dizajna.

Za materijal su izabrali šperploču i kožu, a za inspiraciju rukavicu za bejzbol. Šperploča je tada bila relativno nov i neistražen materijal u sferi dizajna nameštaja. Naime, koristila se uglavnom kao materijal za izvršavanje najjednostavnijih zadataka, poput stolica u učionicama, ali nikada do tada nije bila korišćena u ozbiljnim dizajnerskim poduhvatima. Bračni par uspeo je u potpunosti da iskoristi njen potencijal, stvorivši oblik pun zavodljivih krivina. Kreativnost koja je bujala iz Čarlsa i Rej i mnogo igre koja je bila sastavni deo rada u studiju izrodili su na kraju dvodelnu fotelju koja je bila spremna da Ameriku, ili bar njen najuspešniji sloj, vrati u detinjstvo, ušuškavši je u veliku i luksuznu bejzbol rukavicu. Prva fotelja predstavljena je 1956. godine, a slava joj je rasla od kada se pojavila u emisiji Arlen Frensis na kanalu NBC. Kasnije se pojavljivala kao važan deo mnogih filmskih i televizijskih enterijera, a jedan od njih je onaj iz serije Frejzer. Najveće priznanje ogleda se u tome što su jedna fotelja i tabure deo stalne postavke u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku.

Budući da je fotelja još od svog prvog izdanja bila namenjena luksuznom tržištu, njena je cena i dan danas visoka, bilo da su u pitanju novi ili originalni primerci koje je proizvodila kompanija Herman Miller. Kombinacija prirodnih materijala sklopljenih u moderan oblik, opuštajuće regresije koju inicira oblik fotelje i sveprisutni duh Amerike čine ovu fotelju jednim od najsvetlijih primera karijere Čarlsa i Rej, ali i američkog industrijskog dizajna uopšte. Na njeno prisustvo u svakom moderno opremljenom domu gleda se blagonaklono preko pola veka, bez obzira na to koliko se dugo nalazi u njemu.

 

 

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4, 5, 6