Vaš dom vas predstavlja kao osobu u globalu. Ali, kao sat ili cipele, stolice u vašem stanu ili kući vas mnogo detaljnije definišu. Ovo je izbor od pet klasika, stolica koje postoje decenijama, a i dalje izgledaju kao da su u proizvodnji od juče.

Arne Jacobsen — Serija 7 (Model 3107)

Arne Jakobsen bio je danski arhitekta i dizajner. Koristeći šperploču i sav njen potencijal, savijao ju je dok 1955. godine nije dobio ovu predivnu stolicu. Model 3107 ima vrhunske proporcije, sjajnu ergonomiju i neverovatan uspeh: preko pet miliona jedinica je proizvedeno. Takođe, 3107 je i najkopiranija stolica na svetu. Proizvodili su je u najrazličitijim varijantama — sa i bez naslona za ruke, sa tablom za pisanje prikačenom na jednoj strani… Mi ostajemo pri ovom osnovnom modelu jer da nije bio savršen, ne bi bilo toliko reči kopija koje je ostavila za sobom.

Ludwig Mies van der Rohe — Barcelona

Ludvig Mis van de Roa, nemačko-američki arhitekta zaslužan je za ovakvo savršenstvo. Osmišljena je za nemački štand na Internacionalnoj Izložbi 1929. godine koja se odigravala u Španiji. Pomalo je odudarala od tadašnjih Bauhas modela. Jedino što se od te 1929. godine promenilo jeste proizvođač i način pravljenja rama. Trenutni proizvođač je kompanija Knoll a ram se sada pravi od nerđajućeg čelika.

Verner Panton — Panton

Još jedan Danac je uspeo da servira prelepu stolicu, koja je bila u proizvodnji samo godinu dana, tačnije od 1959. do 1960. Razlog za ovako kratak boravak na tržištu bio je tehničkog porekla. Naime, tih godina nije postojala adekvatna smesa plastike koja bi mogla da podnese teret odrasle osobe a da pritom ne pukne ili se ne istopi. Ali glavu gore, jer kome se ovaj model dopada može ga naći ponovo u prodaji jer ga proizvodi Švajcarska Vitra.

Eero Aarnio — Ball Chair

Ko god da je gledao bilo koji film koji je vezan temom za 60. i 70. godine, morao je u nekom trenutku da vidi bar jednu ovakvu. Čak je i u filmu Ljudi crnom imala zapaženu ulogu. Najomiljenija, najprepoznatljivija, najupečatljivija i najneverovatnija stolica ikada dizajnirana. Napravljena je 1973. godine od strane finskog dizajnera Era Arnija, iz čistog hira. Krenuo je crtežima u potragu dok nije došao do kruga. Malo proračuna gde staje glava, da li prolazi kroz ragasto od vrata, ugradnja telefona u nju i puf… Ball Chair“ je stvorena.

Harry Bertoia — Diamnod Chair

Da li ste ikada poželeli stolicu u kojoj možete da se opustite u bilo kom položaju? Italijanski dizajner Heri Bertoja se takođe vodio ovim pitanjem. Napravljena od mreže žica, sa ili bez postave, ova stolica pruža neverovatan ugođaj. Lagana je za prenos po stanu ili kući, izdržljiva, stabilna, italijanska je, na kraju krajeva. A i cena joj je skoro trostruko manja od svih ostalih klasika. Opisano rečima autora: „Kada je pogledate, izgleda kao da je napravljena od vazduha. Prostor jednostavno prolazi kroz nju.“