“Neću se pokoriti kriminalnom zlostavljanju…”

Ova rečenica je i tema koja se prostire tokom celog fima i daje jasan znak da smo postali žrtve kapitalsta i svakodnevnice iz koje moramo da se istrgnemo što pre. Cloud Atlas je multižanrovski film u režiji Lane (do skoro Lorensa) i Andija Vačovskog, poznatih po režiranju Matriks trilogije i V za Vendetu, te Toma Tajkvera, poznatog po filmu Parfem: Priča o ubici. Film je rađen po istoimenom romanu koji je napisao David Mičel 2004. godine. Ovaj film je dobio pozitivnu reputaciju još i pre premijere kada je proglašen za najskuplji nezavisni film ikada, u koji su uložena 102 milona dolara. Samo kada se baci pogled na glumačku postavu, znate da je u pitanju veoma dobar, zapravo odličan film.

Crème de la crème Holivuda odlučio je da se uključi u ovaj projekat, tako da nas kroz film vode Oskarovac Tom Henks, koji igra čak 6 različitih uloga na fenomenalan način, kao i Hali Beri, a u timu su još i Hju Grant, Džim Bordbent, Hugo Vivning i mnogi drugi.

Svi likovi su sudbonosno povezani mladežom u obliku zvjezde padalice, i rasli su u senci uspjesnih roditelja, ali su uspjeli da se izbore za svoje mjesto pod suncem. Glavna ideja filma je sjajna i ona glasi : ”Smrt za viši cilj, nije uzaludna smrt”, što dokazuju likovi kroz neraskidive ljubavne i prijateljske veze.

Film prati 6 priča u 6 različitih vremenskih doba, ali sve imaju sličnu temu i simpatične igre slučajeva kojima se međusobno povezuju likovi kroz vremenske epohe. Protagonisti iz prošlosti pomažu likovima iz budućnosti, dajući im nadu i podsticaj za taj viši cilj za koji se svi bore, a gde su predhodnici stali. Film jasno osuđuje materijalna dobra kojima se ljudi okreću bez obzira koje doba je u pitanju i podstiče na staru dobro poznatu temu “šta je zaista važno u životu”, ali ne na stari otrcani i već viđeni način, nego kroz male i velike pobede koje su nam svima poznate. Upravo zbog toga,  gledalac se lako povezuje sa filmom i stvara nevidljivu vezu između događaja na njemu i naše svakodnevnice.

Ovo je zaista neverovatan film koji svim srcem preporučujem svima da pogledaju, i garantujem da će osvojiti sve prestižne nagrade, s obzirom na to da je ideja toliko jaka da vam se lako ureže u srce. Glumci su fenomalni, muzika savršeno paše uz sve scene, kostimi su bezgrešivi za svaku epohu ponaosob, jedina mala zamjerka je dužina filma koja je dva sata i 45min, tako da obavezno morate da se aoružate strpljenjem, koje će se zasigurno isplatiti.

“Od kolevke pa do groba, vezani smo za druge”

 

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4