Mille Miglia, trka i test izdržljivosti na drumovima Italije, od 1927. godine je  privlačila svetske avanturiste i zaljubljenike u automobile, dok su miris benzina, režanje motora i prašina koju su automobili podizali vozeći kroz opasne deonice puta od Breše do Rima mamili oduševljene uzdahe publike. Voziti potpuno otvoren automobil u takvim uslovima nije bilo nimalo lako, te su se vozači dovijali na različite načine kako da spasu oči od vetra koji ih je nemilosrdno šibao sa svih strana, u vreme kada nije bilo nikakvih tehnologija skretanja vazduha i napredne aerodinamike i kada su brzine od preko 120km/h bile jednake gledanju smrti u oči. Trideset godina od osnivanja trke, jedan Ferari je skrenuo sa staze ubivši vozača, suvozača i devetoro gledalaca, od kojih petoro dece, i trka se zbog te tragedije više nije održavala. Od 1958 do 1961. Mille Miglia vozila se revijalno, pri dozvoljenim brzinama na odabranim putevima, a od 1977. je preimenovana u Mille Miglia Storica i postala je revijalni reli automobila proizvedenih do 1957. godine.

Priča o jakni počinje 1988. godine, kada italijanska kompanija C.P. Company postaje generalni sponzor trke i tom prilikom Masimo Osti stvara komad odeće inspirisan trkačkim odelima i tankim šlemovima koje su trkači nosili. Na jaknu je bila zakačena kapuljača sa ugrađenim vizirom, a otvor u levom rukavu, u zavisnosti od izdanja jakne, ostavljao je mesto za uveličavajuće staklo predviđeno da olakša gledanje na sat u svakom momentu. Osim trenutnog kultnog statusa među zaljubljenicima u trke i klasične automobile, jakna je postala omiljena i među engleskim navijačima, jer im je prilikom mnogobrojnih sukoba sa policijom pružala anonimnost pod prepoznatljivom kapuljačom sa tamnim sočivima, te je bez obzira na visoku cenu našla mesto u mnogim ormarima.

Tokom godina, jakna konstantno trpi promene i poboljšanja, a uz prvo izdanje jakne, najcenjenijom se smatra ograničena serija iz 2008. godine.
Magija Mille Miglia jakne leži u neverovatnoj funkcionalnosti i udobnosti, potpuno jedinstvenom stilu i pažnji koja je posvećena dizajnu i obradi materijala svake od mnogih varijacija ove jakne koja odiše duhom prošlosti. Bila ona kratka ili dugačka, od kože, teškog pamuka ili tananog poliestera, boje peska, crna, siva ili čak maskirna, Mille Miglia je elegantna, ali izuzetno praktična jakna, pogodna za sve vremenske prilike. Posebno konstruisani materijali čine je otpornom na sve vremenske nepogode, a, uz malo brige o njoj, gotovo je neuništiva.


Vanvremenski dizajn, nostalgija za lepšim vremenima kojim ona odiše, kvalitet koji se poboljšava sa svakom novom proizvedenom jaknom, kao i njeno trenutno povezivanje sa uzbuđenjem, hrabrošću i mističnim glamurom trke od hiljadu milja kroz Italiju osigurali su ovoj nesvakidašnjoj jakni posebno mesto u istoriji mode. Masimo Osti bi sigurno bio zadovoljan stalnom evolucijom svoje najpoznatije kreacije.

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4, 5