Original Penguin od 1955. godine predstavlja ikonu amerikane, u isto vreme elegantnu i neozbiljnu, kultnu i nedovoljno otkrivenu. Već skoro šezdeset godina, bilo koji proizvod sa logom debelog pingvina koji nosi kravatu automatski govori o dobrom ukusu osobe koja ga nosi. Ono što Penguin izdvaja od drugih kompanija je gotovo pajtonovski put nastajanja, koji je na kraju ipak stvorio ikoničan brend.

Čelnici kompanije Munsingwear, poznate po proizvodnji muškog donjeg veša, a posebno jednodelnih bokserica-potkošulja, sredinom pedesetih godina imali su potrebu da osveže svoju ponudu prelaskom u drugi segment tržišta. Inspiracija im je bila Lacoste polo majica koja je već našla svoju ciljnu grupu u pripadnicima viših staleža čiji su se hobiji svodili na udaranje loptica, reketima ili štapovima. Ideja je postojala, potreba je nalagala da se krene u akciju, a falila je najvažnija stavka — vizuelni identitet.

Za njega su se pobrinuli avion koji kasni, Njujork i njegovi barovi. Naime, Abot Penderson, trgovački putnik kompanije, našao se na poslovnom putu u Velikoj Jabuci, gde mu je neplanirano kašnjenje leta ostavilo jednu jedinu mogućnost — da se zapije u jednom od lokalnih barova, ne bi li mu vreme do povratka kući prošlo brže. Po izlasku iz bara, tražeći taksi, Penderson je lutao po Menhetnu dok se nije našao pred izlogom radnje koja je prodavala preparirane životinje. Podgrejan viskijem i olabavljenih kočnica, Penderson ubrzo iz nje izlazi sa pingvinom pod rukom. Nazvao ga je Pit i ubrzo su se obojica ukrcali u avion za Mineapolis. No, u nekom trenutku u toku leta, nesrećnom pingvinu je otpala glava, pa je ju Abot uz stjuardesinu pomoć vratio vezavši je kravatom. Stjuardesa se našalila da je ovako dobro obučenoj ptici mesto u istoriji, a Pendersonu je tada sinula ideja još sjajnija od one da pingvina uopšte i kupi…

Čim su se vratili u Mineapolis, Abot i Pit su rešili da svoju ideju podele na sastanku kompanije. Čelnici su bili toliko zabavljeni pričom da su odobrili ideju. Uskoro, rođen je logo, odabran je naziv brenda, i prva Original Penguin majica za golf je rođena. Nešto kasnije, posle te obične jednobojne majice sa džepom na desnoj strani, predstavljena je i majica inspirisana kuglanjem, sa belim štepom duž dugmića. I obe su bile potpuni hit. Nosili su ih Bob Houp, Bing Krozbi, mnogi golferi čija nam imena ništa ne znače, ali i Frenk Sinatra, Din Martin, Ričard Nikson, čak i preozbiljni Klint Istvud.

Kompanija je od tada imala svoje uspone i padove, ali su ovi drugi nažalost nadvladali, tako da osamdesetih godina Original Penguin pada u zaborav. Brend 1996. menja vlasnike, a kupac je bila kompanija Perry Ellis, koja brend 2003. vraća na vrh ikonografije ponovo popularne amerikane. Ponuda sada obuhvata sve segmente, od odela, preko džempera do obuće, a tu su i žensko i dečije odeljenje. Počinju da ga nose i stare i nove indi ikone Oasis i Arctic Monkeys, koji američki klasik u potpunosti stapaju sa britanskim stilom.  Iz sezone u sezonu, Pingvin Pit ponovo nalazi put u ormare širom sveta. Od danas, kao brend koji osim stila ima najzanimljiviju istoriju nastanka, ima uvaženo mesto u našoj stilskoj abecedi.

 

Izvor fotografija 1, 2, 3, 4