Tvid, jesenji i zimski favorit mnogih ljudi od stila dolazi u mnogim bojama, uzorcima i kvalitetima, ali samo jedan se naziva originalnim. On je zaštićen sopstvenim žigom, zakonskim aktom i imenom, a kupuju ga najvrdenija imena u svetu stila. Koristi se za jakne, sportske sakoe, odela najširi spektar aksesoara, ali i obuću i enterijere stanova, hotela i automobila. U pitanju je Harris Tweed, koji je, poput Fair Isle džempera, još jedan proizvod napravljen od ostrvske Škotske vune. Priču o nastanku tvida kao materijala ostavljamo za neku drugu priliku, dok se danas bavimo asocijacijom koja štiti njegovo geografsko poreklo i kvalitet.

Kada se početkom dvadesetog veka potražnja za tvidom naglo povećala, stanovnici škotskih ostrva nisu više bili jedini njegovi proizvođači. Tvid koji je dolazio iz drugih manufaktura nije bio ni približnog kvaliteta. Jeftiniji, ali nekvalitetniji tvid ugrožavao je tržište, te je potreba za standardizacijom i zaštitom porekla i kvaliteta. Stanovnici ostrva Luis i Haris su podneli zahtev za registrovanje robne marke, a posle mnogo previranja i svađa ostrvljana, 1909. godine, marka je registrovana, a za njen zaštitni znak izabran je kraljevska jabuka. U prvom zakonskom dokumentu vezanom za Harris Tweed, on se definiše kao tvid ručno vezen i bojen od strane stanovnika Spoljašnjih Hebrida, odnosno cele grupacije ostrva, a ne samo ostrva Luis i Haris, što je bio razlog sukoba.

Danas, dva najveća proizvođača Harris Tweeda su Harris Tweed Hebrides i Harris Tweed Scotland, a treći je Carloway Mill. Ostatak proizvođača je potpuno nezavisan, a svoje proizvode mogu nuditi trima kompanijama ili ih sami prodavati po svojoj želji. Za inspekciju materijala zadužena je organizacija Harris Tweed Authority (do 1993. Harris Tweed Association), koja se nalazi na ostrvu Stornovej. Tvid se kontroliše na svakih 50m, kada mu se, ako ispunjava standarde, utiskuje logo asocijacije. Prošle godine, kompanije su proizvele milion metara Harris Tweeda. Njihova tržišta su proširena na SAD i Južnu Koreju, a ove sezone, tvid pravljen od vune škotskih ovaca su, između ostalih, koristili Paul Smith, Hugo Boss, Dr. Martens, Clarks i Thomas Pink.

Bez obzira na sve trendove, tvid će uvek biti aktuelan, a ako je kvalitetan, poput Harris Tweeda, trajaće godinama bez obzira na to kakvim ga izazovima izlažete. Istina, svaki tvid, odakle god da vuna za njega potiče, prilično je izdržljiv i topao, ali je Harris Tweed ipak jedini pravi.

Izvori fotografija 1, 2, 3, 4