Ako ste se ikada zapitali koji su to mirisi prošlosti, te kako su mirisali kraljevi, plemići i pripadnici viših slojeva društva, u vreme dok parfeme nije mogao da priušti svako, odgovor leži u jednoj prodavnici koja već 283 godine ne gubi svoju namenu, a ni mnogo od prvobitnog izgleda. Parfemi, sapuni i druga kozmetika iz ove kuće imaju svoje mesto i na kraljevskom dvoru, a prodavnicu i dalje drže potomci njenog osnivača.

Priča o Floris parfemima svoj početak dobija 1730. godine, kada se španski trgovac Huan Famenias Floris doseljava u London, gde u Ulici Jermyn 89 sa suprugom Elizabetom otvara  prodavnicu češljeva, parfema i preparata za brijanje. Floris prvi kraljevski pečat dobija 1820. godine, kao dobavljač češljeva za engleskog kralja Džordža IV. Od tada, porodična manufaktura postaje omiljena među kraljevskom porodicom, a Floris su, osim generacija plemića i dendija voleli i Vinston Čerčil, Merlin Monro i Jan Fleming, a mirisu parfema iz broja 89 nije mogao da odoli ni Frenk Slejd, lik Ala Paćina iz filma Miris žene.

Tradicija je za Floris uvek bila iznad svega drugog — većina proizvoda pravi se po starim recepturama na isti način kao nekad, u istoj zgradi, odakle se radnja nije pomerala od svog otvaranja, a pojedini parfemi stariji su od dva veka. Danas, Floris ima četiri kolekcije, mušku, žensku, Classic kolekciju u kojoj su svi parfemi stariji od 1900. godine i Private kolekciju koja predstavlja najprestižnije parfeme inspirisane određenim događajima i osobama, ili pravljene za njih. Uz to, mušterijama se nudi mogućnost da kreiraju sopstveni miris ili po želji modifikuju neki od već postojećih. Ili, najprostije, mogu da se odluče za Floris No. 89, parfem koji je u svetu muških mirisa u rangu Chanel No. 5 parfema u svetu ženskih.

Pošto se na zvaničnom sajtu Srbija ne nalazi ni u najširoj (odnosno najskupljoj) dostavnoj zoni čija je cena dostave otprilike jednaka ceni avionske karte do Londona, dolazak do Floris  parfema predstavlja pravu avanturu. Adresa je poznata, a kupovina na njoj je put kroz vreme i poseban doživljaj, jer se u radnji poštuju stari običaji, poput onog da se kusur predaje na jastučetu od pliša. Čak iako do Floris parfema dođete bez odlaska u London, sigurno je da uz njega dobijate gotovo tri veka tradicije i dokazano džentlmenski miris.

 
 
Izvori fotografija 1, 2, 3