Od ugovaranja sastanka sa majstorom zanata, preko uzimanja mera, izbora materijala i najsitnijih pojedinosti vezanih za konačan proizvod, pa do samog iščekivanja da se on završi, naručivanje ručno pravljenih cipela predstavlja jedno sasvim posebno iskustvo. Naravno, ono ne može da se upoređuje ni sa jednim odlaskom u radnju i kupovinom konfekcijskog para, koliko god on bio lep, udoban ili kvalitetan.

Uobičajeno je mišljenje da je za doživljavanje takvog iskustva potrebno otići u Budimpeštu, Beč, Pariz, Rim ili London, u neku od poznatih manufaktura koje se bave tim prestižnim zanatom. Zbog toga će vas verovatno začuditi da na put do cipela napravljenih po vašim merama i željama ne morate da ponesete pasoš, a ako se nalazite u Beogradu, ni da potrošite više od par litara benzina. Naime, Dušan Dokić, čovek koji stoji iza brenda DD Handmade, bavi se ovim zanatom već deset godina, a kroz saradnju sa brendovima kao što su Kenzo, Moschino i Louis Vuitton, stekao je iskustvo potrebno da na pete cipela utisne svoje inicijale.

Svaki Dušanov par cipela svoj život počinje kao komad najfinije italijanske kože u prirodnoj boji, koji se kasnije oblikuje prema stopalu i željama naručioca, ručno šije, boji, spaja sa kožnim đonom. Želite najobičnije jednobojne, crne i glatke Oksford cipele? Ili možda mnogo praktičnije čokoladnobraon zumbane? Ili, na kraju krajeva, potpuno ekstravagantne neboplave mokasine ili cipele od pitonove kože? Od konzervativnih, gospodskih cipela, pa sve do raznovrsnih stilskih poigravanja, ništa nije neizvodljivo!

Kako kvalitet ne bi ustupio mesto profitu kao najvažnijem cilju, unutar radionice se mesečno završe četiri para cipela, a na njihovu izradu budući vlasnik čeka trideset do četrdeset pet dana. Ako ste skeptični kada je u pitanju ručna i tradicionalna izrada cipela, za kraj vam mogu reći samo jedno. Posetivši Dušanovu radionicu, video sam mnogo toga — sirovu kožu, đonove, cipele u različitim fazama izrade, ali nisam video jedno, a to je greška. Svaka cipela koju sam uzeo u ruke i sa velikom pažnjom osmotrio bila je čvrsta i postojana, a svaki ručno izvezeni šav bio je potpuno jednak onom prethodnom. Vodeći se tradicijom starih majstora, Dušan svakim novim parom koji iz njegove radionice izađe u svet sigurnim stopama stvara sopstvenu, koja će, sudeći po viđenim radovima sigurno biti duga i puna remek dela zanata.

Svidelo vam se ono što ste videli i pročitali? Želite da saznate još? Više Dušanovih cipela, kao i informacije o zakazivanju možete pronaći na njegovom sajtu.