Britanija je zemlja ponosna na svoju tradiciju. Ponosna i na svoju prirodu i na tmurne dane tokom cele godine. Grad se na Ostrvu posmatra kao nužno zlo, a selo i priroda kao utočišta, u kojima se pripadnici svih staleža povlače u svoje kuće i skrivaju se od gužve i smoga posmatrajući ptice ili šetajući po nepreglednim livadama. Takav način života ponosno gaje i obični građani, ali i oni plave krvi, a čini se da je tada jedina razlika između njih u veličini imanja na kom provode dane. Jaz u njihovom izgledu se tada potpuno briše, jer je još jedna zajednička navika koju Ostrvljani sa stilom kolektivno gaje ta da za odmore na selu, gotovo bez izuzetaka, biraju Barbour jakne i džempere.

U svojoj 118 godina dugoj istoriji, kompaniju i dalje vodi istoimena porodica, njena peta generacija, a sve je počelo kada je Džon Barbur 1894. godine otvorio prodavnicu J. Barbour & Sons, u njoj prodajući vodootporne voskirane kapute, napravljene da od vremenskih nepogoda štite mornare, ribolovce, i sve one koji su izloženi otvorenom nebu Engleske, zbog posla ili iz ličnog zadovoljstva. Iako je katalog slan samo ostrvskom poštom, narudžbine su stizale i sa drugih kontinenata, tako da su se neki od prvih mantila nosili i u Čileu, Južnoafričkoj republici i Hong Kongu. Posle Džonove smrti 1918. godine, posao je nasledio sin Džek, koji ubrzo napušta posao i na njegovo mesto dolazi njegov brat Malkolm. Tokom dvadesetih, u ponudu se uvode i ogrtači za jahanje, takođe voskirani, lagani i vodootporni.

Prekretnica u razvoju kompanije dogodila se 1934. godine, kada je Dankan Barbur, Malkolmov sin i veliki ljubitelj motocikala uveo u ponudu trkačka odela, koja su planula u profesionalnim i amaterskim krugovima, tako da je ubrzo gotovo svaki učesnik svake moto trke nosio Barbour jaknu i pantalone. Dve godine kasnije, predstavljeno je Barbour International jednodelno odelo, namenski napravljeno kao zvanično odelo International Six Days Trial trke. Kasnije će to odelo postati baza za najprepoznatljivije Barbour jakne, no o tome malo kasnije…

U prvim ratnim danima, Dankan odlazi na služenje vojske, gde je poput još jednog vojnika uspeo da usavrši porodični posao. Naime, njegova žena Nensi sa Malkolmom razvija Ursula jaknu, koja postaje zvanična uniforma u podmornicama kraljevine. Kako je jakna dospela tu, pitanje je slučajnosti, budući da je mornarički kapetan Džordž Filips bio motociklista, već oduševljen proizvodima porodice Barbur. Naravno, zamolio je kompaniju da, zbog drugačije prirode posla podmorničke posade, podeli International odelo na dva dela, jaknu i pantalone. Samom imenu Ursula, kumovala je Filipsova podmornica HMS Ursula, poznata kao podmornica koja je ispalila prvi torpedo na Nemce. Filips i Ursula uspešno su izbegavali potapanje, a po završetku rata, podmornica je predata Rusima, da bi životni vek završila 1950. godine.
Motocikli i Barbour jakne stvaraju još čvršću vezu 1953. godine kada International jakna postaje jakna zvaničnog kluba vozača danas zaboravljenih, a nekad slavnih Vincent dvotočkaša. Tada je proizvedena prva crna jakna sa zlatnom dugmadi i prepoznatljivim dijagonalnim levim gornjim džepom, njenim zaštitnim znakom. Prerana Dankanova smrt 1957. godine na čelo kompanije stavlja Malkolma i Nensi sa sinom Džonom. 1964. i 1968. godinu obeležavaju Malkolmova i Džonova smrt, a na čelo kompanije dolazi njegova supruga Nensi Barbur. Okvirno u to vreme, jedan američki glumac u usponu, rado je nosio International jakne u svojim moto avanturama. Naravno, reč je o Stivu Mekvinu, kul kralju. Nešto kasnije, 1974. Barbour stvara još jednu kraljevsku vezu, ovog puta sa princom Filipom od Edinburga, suprugom Elizabete II. Time je porodična kompanija zaslužila prvi od tri pečata kraljevske porodice, kojim se zvanično potvrđuje da je proizvod dovoljno kvalitetan za najpoštovanije ličnosti u zemlji.

Prva godina osamdesetih donosi dve novine, Bedale jaknu i crno-zlatni Barbour International grb. Bedale, laka, nešto duža i tanka jakna, uvela je Barbour na gradske ulice. Odjednom, iz sveta blata, motornog ulja i baruta, Barbour se seli na čiviluke advokatskih i bankarskih kancelarija, u svojstvu novog i modernog mantila, a sličnu sudbinu doživljava i drugi klasičan model, Beaufort jakna. Kompanija se sledeće godine seli u Simonsajd, gde ostaju do današnjeg dana, a 1982. zvanično ih odobrava i Elizabeta II.  Treći pečat kvaliteta dobijaju 1987. godine, time se priključujući samoj eliti proizvoda iz Britanije, gde se i do današnjeg dana nalazi.

Barbour je uz jakne sa tartan postavom najpoznatiji po veoma uspešnim saradnjama. Jedna od njih bila je sa Tokihitom Jošidom, koja se pokazala toliko uspešnom da je produžena do danas, a kako je Barbour  & To Ki To jaknu nosio i Džejms Bond u filmu Skyfall, sigurno će se nastaviti i u budućnosti. International jakna je dobila svoju ograničenu seriju na 75. rođendan u vidu specijalne Steve Mcqueen kolekcije. To je bio način da se kompanija oduži glumcu koji je jaknu nosio je 1964. na istočnonemačkom Six Day Trials izazovu. Takođe, deo svoje genijalnosti Barbouru je pozajmio i Pol Smit. Osim klasičnih jakni koje su sve do jedne deo kulta džentlmena u prirodi, kompanija pažljivo prati trendove i uvek ima svežu ponudu, a odlično se snalazi i na tržištu šalova, kapa i džempera od vune, košulja, rukavica, putnih torbi, obuće i gotovo svih drugih potrepština za modernog čoveka sa stilom i ljubavlju prema avanturama.

Engleska je takođe zemlja manira i brige o mušterijama, te Barbour pored toga što nudi ručno šivene proizvode najvišeg kvaliteta, takođe nudi i uslugu reparacije i ponovnog voskiranja jakni, a svaki komad odeće koji padne na detaljnim testovima, odmah se uništava bez mogućnosti da se ikako otkupi po nižoj ceni kao roba sa felerom. Predanost Barbouru meri se u decenijama, čak i generacijama, pa tako jakne često prelaze sa očeva na sinove ili deka na unuke. Bilo da ste pecaroš, zimogrožljivac ili motociklista, volite čamce i reku ili prosto ne podnosite kišu, Barbour je izbor sa najviše stila, u kom god obliku da dolazi. Nažalost, kao i najveći broj istinski kvalitetnih brendova, teško se može pronaći u Srbiji, te ćete biti osuđeni na potragu po inostranstvu, od velikih tržnih centara, do zavučenih vintage radnji. Za koji god model i mesto kupovine da se odlučite, jedino sigurno će biti da ste naišli na jaknu koja ne poznaje granice, kako prostorne, tako i vremenske.

 

Fotografije: Barbour