Naočare, nekada luksuz, sada sastavni deo stila i potreba mnogih ljudi na planeti, stare su koliko i najranije civilizacije. Bez obzira na planetarnu rasprostranjenost, o definitivnom vremenu i mestu njihovog nastanka malo se zna. Od drevnih Rimljana, preko Kine, Italije i Arabije, različiti pronalasci pomagali su najimućnijima da bolje vide svet oko sebe, a čak i da se zaštite od sunčeve svetlosti.

Istoriju na stranu, svaki zaljubljenik u naočare jednu godinu smatra prelomnom u njihovoj istoriji. Naime, 1978. godine dvadesettrogodišnji Alain Miklitarian, francusko-jermenski dizajner rođen u Libanu, otvara svoj studio u Parizu. Prvi angažman ima pri kreiranju naočara za brend Chantal Thomass, i od tada, svet optike potpuno počinje da se menja. Kako je jedan francuski novinar rekao: „Industrija se od sada deli na period pre i posle Miklija.“ U narednim godinama, dizajniraoo je za Donu Karan, ali i velikane, Ray-Ban i Persol. Do početka devedesetih godina, Mikli je postao prvi dizajner optike koji je otvorio sopstvenu radnju, i to ne jednu, već gomilu, na tri kontinenta! Kako godine prolaze, za njega se vezuju neki od najavangardnijih modnih poduhvata svih vremena. Još jedan veliki francuski dizajner, Filip Stark, pridružio se Mikliju 2005. godine i pokreće brend Starck Eyes. Mikli je imao tu sreću da je svoje vizije naočara pokrenuo u doba nesputane kreativnosti, te je već u prvim godinama zavladala pomama za njihovim modelima. Otkrio ga je Elton Džon, a nosili Endi Vorhol, Bono, Meril Strip, Džek Nikolson, Semjuel L. Džekson…

Kreativac, vizionar i inovator, Alain Mikli zaslužuje mesto u vrhu proizvođača optike jer tokom tri decenije svog poslovanja uz ručno pravljene ramove uvek biva spreman da ponudi nikad pre viđeno. Kada je kolorit u pitanju, kaže da inspiraciju nalazi u neobičnim tonovima domovine. Ramove stvara od najkvalitetnijih sirovina i obrađuje ih na jedinstvene načine. A kako i dalje sa lakoćom dizajnira briljantne i lako prepoznatljive naočare, ipak ostaje misterija. Ono što se zna je da su Mikli ramovi oličenje individualnosti i hrabrosti, jer svaki model, koliko god neupadljiv bio, nosi makar trunku njegovog nesputanog duha.

 

Izvori fotografija 1, 2, 3