Automobili i satovi uvek su išli ruku pod ruku, a u poslednjih nekoliko godina, saradnja između časovničara i prestižnih proizvođača automobila postala je sve učestalija. Ovog puta, čitajte o pet satova koji su inspirisani pre automobilskom opštom kulturom nego konkretnim modelima. Kao takvi, stvoreni su da bi bili satovi za entuzijaste, a ne vlasnike ekskluzivnih automobila, što i se ogleda i u njihovoj ceni. Izvolite!

 

1. Jacques Lemans F1 Monza

Iz serije satova posvećene najprestižnijoj trci na svetu, kao najelegantniji izdvaja se model Monza. Duh Brijance zabeležen je na ovom satu klasičnog izgleda, kvarcnog mehanizma i na smeđoj kožnoj narukvici. Za razliku od ostalih satova iz ponude, JL F1 Monza nije tvrdokorni vozački sat. Međutim, ako ipak jeste tvrdokorni automobilista, sledeća četiri sata će vam biti znatno zanimljivija…

2. Nordschleife Cronograph & 1927 24h

Zeleni pakao, staza hodočašća svakog entuzijaste, mesto je dešavanja jedne od najzahtevnijih trka na svetu, 24 sata Nirburgringa. Inspirisani tim događajem dolaze ovi satovi, po sasvim razumnoj ceni od 85 i 129 €. Dok je dvadesetčetvoročasovni sat prečnika 36mm rezervisan za pratioce trke, hronograf je namenjen prvenstveno merenju sopstvenog vremena na stazi dugačkoj preko 20km. Citizen kvarcni mehanizam smešten je u kućište prečnika 43mm sa mineralnim staklom, a odmereni dizajn sata čini ga prikladnim i van staze.

3. Officine Autodromo Vallelunga Chrono

Još minimalizma, sada na italijanski način. Grupa zaljubljenika u međuratne trke, na čelu sa dizajnerom Bredlijem Prajsom, razvila je seriju satova inspirisanih mernim instrumentima starih Granturismo automobila. Svi su satovi inspirisani Italijom, a Vallelunga, konkretno, svoje je ime dobio po poznatoj stazi u predgrađu Rima. Izrađuje se u beloj ili crnoj boji, dolazi sa štopericom, brojačem od 30 minuta i pokazivačem datuma. U kućište veličine 42mm staje švajcarski kvarcni mehanizam i bezgranični entuzijazam. Za 400€, koliko Vallelunga košta, ne dobijate naočare, kožni šlem i rukavice za vožnju, ali smo čuli da mu neke jakne savršeno pristaju.

4. Ferrari Paddock Chronograph

Običaj je satovi nastali u saradnji luksuznih marki dostižu astronomske cene, međutim, ako želite sat u veoma ograničenoj seriji (299 primeraka) za i više nego pristupačnu količinu novca za takvo zadovoljstvo (574€), ovaj Ferrari hronograf možda predstavlja pravi izbor. Pod uslovom da ste ljubitelj fabrike iz Maranela, ovaj hronograf zaista može da pruži mnogo radosti. Dolazi u crvenoj ručno pravljenoj kutiji sa postavom od karbonskih vlakana, prečnika je 42mm u kućištu od nerđajućeg čelika, a zaštićen je safirnim staklom. Nažalost, mehanizam je kvarcni, ali se ta činjenica da preboleti. Naravno, za potpuni doživljaj, uz sat dolazi posebna pločica sa rednim brojem vašeg primerka. Možete ga naručiti isključivo preko zvaničnog sajta, gde možete naći još nekoliko informacija, kao i još jedno crveno (a kakvo bi drugačije bilo) iznenađenje koje dolazi uz njega. Pošto je satove inspirisane određenom markom ispravno nositi u automobilima iste, cene Ferrarija vrednih pažnje polaze od oko 30000€…

5. TAG Heuer Formula 1 Gulf Edition

Još jedan sat sa nazivom Formule 1, međutim u bojama koje su proslavile Porsche 917 i Leman. Ovaj sat u isto vreme slavi partnerstvo kompanije sa Gulf Racing timom i F1, a vaš može biti za oko 1000$. Mehanizam je, u skladu sa cenom, kvarcni, a sat možete kupiti i nositi sa metalnom ili gumenom narukvicom. Od običnog Formula 1 modela, ovaj se razlikuje po dve vertikalne pruge, narandžastoj i plavoj, i ako to nije dovoljan razlog da ga želite odmah, pravo je čudo kako ste izdržali do kraja liste.

 

Izvori fotografija: 1, 2, 3