Nekada davno, u svetu automobila, poredak stvari bio je jasno definisan. Kupei su imali dvoja vrata, limuzine četvora, ekskluzivni sportski automobili manuelne menjače, kao i bolidi F1, divlje mašine koje je vozač sa svoje dve ruke i noge morao da ukroti. U to vreme, BMW je proizvodio modele serija 3, 5, 6 i 7, svaki sa jasno određenim izgledom i ulogom u porodici. Danas se, srećom, u biti automobila iz Bavarske nije mnogo toga promenilo. Baš zato je mnoge začudila odluka čelnika kompanije da poremete odnose u preko tri decenije dugoj tradiciji i da seriju 3 razdele na dva zasebna modela. Ono što je zbunjujuće je to što će serija 4 za sada imati isključivo dvoja vrata, poput pionirske serije 3, modela E21 o kome ste već čitali, dok pod brojem 3 ostaju modeli sa četvora. Tek što se logika ovog poteza uhvati, a to je da su od sada parne serije one sa dvoja, a neparne sa parom više, nju jednim potezom pobijaju 1M, 6 Gran Coupé koji to uopšte nije i predstojeća serija 2, mali Gran Coupé ili već tako nekako…

Bilo kako bilo, nova Trojka je legalno promenila ime, i sa nekoliko plastičnih operacija spremna je da ponovo zavodi. Za razliku od noseva, duže je u slučaju automobila bolje, tako da Četvorka (pobogu, kako ovo čudno zvuči, BMW Četvorka. Svašta…) sa svojom izduženom haubom izgleda bolje nego ikad… Ili već bolje nego kad se drugačije zvala, kako god.  Govoreći o dimenzijama, serija 4 je duža, šira i na svu sreću niža od modela koji je zamenila. Sa novom figurom, izgled joj je bliži GT modelu nego limuzini sa dvoja vrata, što je sasvim u redu, jer, budimo iskreni, automobili se i ovako previše naduvavaju i sve više liče na džinovske promotivne balone koji se tromo kotrljaju gradskim ulicama. Sve karakteristike novog, postbenglovskog dizajnerskog izraza su tu. Tako je prisutan širok i nizak prednji kraj kao dobra njegova strana, dok se loša ogleda u stop svetlima koja se sve manje razlikuju od modela do modela. Uz pomenute trendove i klasiku koja se ogleda u uvek prisutnoj Hofmajsterovoj krivini, treće dizajnersko obeležje, premijerno za 3 GT i 4 serije, je zakrivljeni prorez iza prednjih točkova koji u krugovima ljubitelja već dobija svoje nezvanično ime.

Kada je unutrašnjost u pitanju, može se reći da ona izgleda poput projekta koji su dizajnirali Ralf Loren, Marlboro kauboji i Frenk Lojd Rajt. Naime, tamno drvo, plišano nebo, detalji od aluminijuma i smeđecrvenkasta koža ukrašena pletenim bravurama asociraju na Ameriku i nacrte za uređenje toplih zimskih odmorišta u Aspenu, ili neku od čuvenih Rajtovih usonijskih dnevnih soba. Ovakav kolorit enterijera zaista neverovatno prija oku i potpuno je neuobičajen za Bavarce, ali kako je serija 4 zvanično i dalje samo koncept, pitanje je da li će u tom segmentu doći do promena, što se valjda neće desiti.

Ispod ovog lepo oblikovanog lima, za sada se zna da će pod haubom biti smešteni 2.0l biturbo redni četvorocilindrični motor, a tu je i jači redni šestocilindrični, takođe sa dve turbine. Kako je u pitanju novi motor u ponudi, više podataka o njemu biće objavljeno tokom sledeće godine. U ponudi će se naći i xDrive pogon, menjači će biti i manuelni i osmostepeni automatski, potvrđena je i kabriolet verzija dok se o M4 još ne govori.

Sve u svemu, osim imena koje para uši puritancima, BMW 4 imaće šta da ponudi tržištu — sportski užitak prenet na zadnju osovinu, upakovan u telo kompaktnog GT modela, sa enterijerom koji je svojevrsno umetničko delo i svetao primer organskog industrijskog dizajna u 21. veku. Bila serija 4 samo umanjena serija 6 ili ne, sigurno je da je u pitanju još jedan pedantno osmišljen automobil koji će bez obzira na problematičnu nomenklaturu i dalje BMW u srži, i kao takav biće bez sumnje tražen i kupovan.

 

Fotografije: BMW