Sedamdesete godine bile su period promene u kompaniji iz Minhena. Modeli Nove klase, spasioci kompanije i nosioci revolucije u poimanju kompaktnih limuzina, još 1972. godine bili su zamenjeni serijom 5, pod oznakom E12. Modernijeg izgleda od modela 1800 i 2000 koji su dizajnom pripadali šezdesetim godinama, E12 je predstavljao prvi korak u modernizaciji ponude Bavaraca. Najbolje prodavani pripadnik porodice, serija 02, držala se hrabro do 1975. godine, ali je uprkos fejsliftingu ipak u osnovi i dalje bila isti onaj automobil koji je zaludeo svet iskrenih entuzijasta. Odlazak u penziju bio je neminovan. Stoga, 1975. godine, predstavljen je naslednik, serija 3, modernijeg izgleda, ali iste filozofije — oblik limuzine sa dvoja vrata, dizajn oslonjen na Hofmajstera i puno zabave u obliku pogona na zadnjoj osovini.

Iz današnje perspektive, E21 pripada sivoj zoni kada je želja za njim u pitanju. U senci je dva mnogo poznatija modela, i prethodnika i naslednika, nije imao nijedan model koji je u trenutku kada je predstavljen izazvao ogroman odjek, kao što su pre i posle njega to bili 2002 Turbo i E30 M3… Mnogi zanemaruju značaj prve trojke, budući da je ona bila automobil koji je okrenuo kokpit ka vozaču, uveo redne šestake u klasu i sveukupno poslužio kao postojan temelj za nastavak izgradnje imidža BMWa kao dostupnog sportskog automobila.

Sa dizajnerske strane, E21 izgleda napetije i dinamičnije od svog prethodnika. Zakošena maska koja je otišla korak dalje od Nove klase, daje mu agresivan i sportski izgled, a hroma, iako manje, i dalje ima sasvim dovoljno. Najiskrenije, automobili bez malo sjaja izgledaju prazno i bezlično… Međutim, što se utiska koji ostavlja tiče najveći kvalitet E21 leži u tome što vesele devedesete nisu mnogo marile za njega, te u ovoj trojci može da se uživa bezbrižno i pošteđeno utiska rezervisanog za vlasnike njegove mlađe braće.

Novi motor u paleti, dvolitarski redni šestocilindrični M20, nalazi se u primerku čije slike imate prilike da gledate. U E21, dostizao je snagu od 122 konja, uz simfoniju koju proizvode četvorogrli Solex 4A1 karburator i dva cilindra više nego na četvorocilindričnom M10. Uz zvuk, tu je i težina koju M20 donosi, naspram gotovo nikakve u zadnjem delu automobila. Kada se takva raspodela težine sabere sa sasvim pristojnom snagom, dobija se veseo zadnji kraj koji lako može da isklizne u krivini. Petobrzinski Gertrag menjač je jedna od stvari koje su falile modelu 02, a osim što i posle trideset jedne godine radi perfektno, rasterećuje motor. Prosečna potrošnja iznosi oko 13l na 100km, sasvim korektno za automobil u godinama u kojim potrošnja nije bila na prvom mestu.

Kao što je već rečeno, iznutra se dogodila velika promena. Pol Brak, naslednik Vilhelma Hofmajstera, okrenuo je kokpit ka vozaču, učvršćujući imidž trojke kao sportskog automobila za mase. Ostatak enterijera predstavljao je puku evoluciju serije 02, te su na vratima elementi raspoređeni isto, uz unapređenu ergonomiju. Na ovom konkretnom automobilu, u nebu možete uživati i kroz šiber (nije fabrički), a muziku koja pristaje bojama jeseni, ali i samog automobila, reprodukovaće audio sistem pozajmljen iz E30.

Bez obzira na to što nema kult sledbenika poput 2002 ili E30, ova serija prilično je zahvalna. Njeni sveti gralovi dolaze u obliku 323i i Baur kabrioleta, koji naravno dostižu nešto višu cenu od ostatka družine. Dok su 315, 316 i 318 iskreno preslabi, 320(i) se pokazuje kao onaj sa najboljim odnosom cene i uživanja koje ona pruža. Sasvim dovoljno snage po pristupačnoj ceni (izvanredan primerak teško da će preći cifru od 4000 €), odlične vozne karakteristike i imidž klasika pre nego početničkog krimimobila najjači su aduti pri kupovini prve generacije trojke. U drugom planu, tu su pogon na zadnjoj osovini i lakše održavanje nego 02. Ako ipak žudite za duplim auspusima i 143 konjske snage, budite spremni na dugu i mukotrpnu potragu punu razočaranja. Da sam ne posedujem 1602 i da mogu da biram klasični BMW istog cenovnog ranga, uvek bih se pre odlučio za E21, naspram E30 koja je gotovo potpuno lišena šarma.

Fotografije: Virtual Tours Belgrade