Juče smo načeli temu džempera, a danas je razrađujemo top listom od 10 komada odeće koji su obeležili pop kulturu. Neki od njih mogu biti nošeni svakodnevno, neke je pregazilo vreme i jedino bi ih vredelo videti na maskenbalima, ali jedino što je sigurno je da su bez izuzetaka deo ikonografije 20. veka.

Krećemo od džempera na kratkih rukava koji je levoruki Kurt Kobejn nosio u spotu za Smells Like Teen Spirit, menjajući istoriju muzike svojim napuklim glasom i prljavim tonovima gitare.

Sledeći je jedan nama malo poznat džemper, a poznatim ga je učinio Fred Rodžers, severnoamerički Branko Kockica.

Ferrari California i prsluk na slici najzapamćeniji su detalji iz filma Ferris Bueller’s Day Off, jednog od mnogih, ali i jednog od boljih filmova iz osamdesetih na temu prebogatih klinaca iz elitnih škola.

Džemper koji tehnički ne postoji bi izgledao poput ovog, a opevan je u Weezerovoj pesmi Undone – The Sweater Song.

Šou Bila Kozbija bio je prikazivan i kod nas, ali se nikako nije odomaćio. Sa tim u vidu, pitanje je koliko su Kozbijevi džemperi ustali upamćeni ovde, ali su preko Atlantika svakako deo pop kulture i novogodišnjih maskenbala.

Sledeći, mnogo poznatiji džemper za maskenbale i košmare neraskidivo je vezan za fedora šešir i rukavicu sa dugačkim sečivima.

A iz serije koja se odomaćila na našim prostorima, čuveni zeleni džemper Neda Flendersa. Najbolje se slaže uz roze košulju, domaćinske brkove i dva pištava kovrdžava deteta.

Čuveni crveno-beli džemper postao je poznat po tome što je neprimetan. Ironično, ali istinito.

Sa poslednja dva komada na listi ulazimo u zonu zaista kul džempera, a vicešampion u toj kategoriji je Lebovski sa svojim debelim kardiganom.

I na prvom mestu, potpuno očekivano, Mekvinova indigoplava rolka iz filma Bullitt. Treger za pištolj nije uračunat, kao ni tamnozeleni Mustang.

 

Izvor fotografija